Uffe Elbæk tavs om det stormvejr, der har ramt hans efterfølger: »Jeg har slet ikke nogen kommentarer«

Josephine Fock var ikke selv til stede, da den kritik, der har været rettet mod hende, skulle diskuteres på Alternativets gruppemøde. Folketingsgruppen bakker fortsat op om hende som leder, men vil ikke kommentere beskyldningerne.

Alternativets nyvalgte leder, Josephine Fock, der har været under kraftige anonyme beskyldninger for sin ledelsesstil, var ikke selv til stede ved Alternativets gruppemøde tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

På vej til dagens gruppemøde bemærkede flere Venstre-folk med et lettelsens suk, at den sultne presse for en gangs skyld ikke ventede foran Venstres gruppelokale.

I stedet var Christiansborgs journalister stimlet sammen foran Alternativet, der på partiets gruppemøde skulle diskutere de anonyme beskyldninger, der har været fremført i Dagbladet Information, om »grænseoverskridende adfærd« fra partiets nye leder, Josephine Fock.

I Informations portræt af Josephine Fock beskriver anonyme kilder blandt andet, at hun »har rusket i frivillige og gjort folk bange, hvis de ikke gav sig 100 procent«.

Hovedpersonen selv var ikke til stede under mødet, og folketingsgruppen, der efter katastrofevalget sidste år blot består af fem personer, ville efterfølgende ikke kommentere beskyldningerne.

»Dem siger vi ikke så meget til, fordi hovedbestyrelsen har taget fat i det her, og de har en god proces i gang, og det er vi helt trygge ved, at de har styr på,« siger Susanne Zimmer, der udtaler sig om sagen på vegne af partiets folketingsgruppe.

Hvorfor er Josephine Fock her ikke selv i dag?

»Hun kunne desværre ikke være til stede, og det er vi selvfølgelig kede af, og det er hun også selv.«

Er det ikke ret vigtigt at være her, når man bliver diskuteret på den måde, som det er sket i dag?

»Nu har vi jo haft mange punkter på dagsordenen. Rigtig mange – og det her har så været et af dem. Og det havde været rigtig fint, hvis hun havde været her, men det har ikke været muligt.«

Hvad synes I selv om, at have en formand, der er under så skarp kritik?

»Jamen altså, vi har over 1.000 medlemmer, og de har valgt hende, og vi har haft en god og demokratisk proces, og nu anerkender vi det valg, og vi arbejder positivt sammen med hende.«

Den uønskede leder

Ingen i Alternativets folketingsgruppede ønskede Josephine Fock som ny politisk leder, da Uffe Elbæk sidste år meddelte, at han ville trække sig tilbage. Gruppen stemte i stedet på Rasmus Nordqvist, der indtil for nylig var partiets politiske ordfører.

Har I stadig tillid til Josephine Fock i folketingsgruppen?

»Vi har tillid til, at vi kan få et politisk samarbejde til at fungere. Vi har et kæmpe godt politisk projekt, som vi arbejder med og i fællesskab løfter,« siger Susanne Zimmer.

Har I tillid til Josephine Fock?

»Vi har tillid til det arbejde, vi skal have med hende, og vi har nogle gode aftaler i forhold til, hvordan vi skal samarbejde«.

Hvorfor kan du ikke sige, om I har tillid til Josephine Fock?

»Vi har tillid til hende som vores politiske leder. Det har vi, ja.«

Bakker folketingsgruppen hende 100 procent op som leder af Alternativet?

»Vi samarbejder med hende 100 procent«.

Men det er jo ikke det samme som opbakning?

Det spørgsmål nåede Zimmer dog ikke at svare på, før hun sammen med den øvrige folketingsgruppe forlod lokalet og dermed gik fra journalisterne.

Heller ikke den tidligere leder og partistifter Uffe Elbæk ville kommenere beskyldningerne eller svare på, om han har tillid til den nyvalgte leder.

»Jeg har slet ikke nogen kommentarer. Jeg synes, at Susanne sagde det rigtig fint.«

Hvorfor ikke som tidligere leder gå ud og sige: Vi har tillid til den nye leder?

»Jamen, ikke nogle kommentarer ud over det, som allerede er blevet sagt. Jeg står fuldstændig inde for det, Susanne allerede har sagt.«

Alternativets hovedbestyrelse skal tirsdag aften mødes med Josephine Fock for at diskutere beskyldningerne.