Uffe Elbæk med kompromis til S: Færre flygtninge for bedre integration

Alternatives leder er klar til at gå på kompromis med Socialdemokraterne om antallet af flygtninge.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alternativet vil ikke sætte loft over antallet af flygtninge, Danmark tager imod. Men politisk leder Uffe Elbæk kalder sig selv "en pragmatisk politiker", der godt ved, at samarbejde kræver kompromiser.

På flygtningeområdet lægger han derfor op til at række en hånd ud til Socialdemokraterne:

»Det kan godt være, vi ikke kan blive enige om antallet, og at vi skal give os på det, men hvis vi så kan blive enige om at have verdens bedste integrationspolitik, så kan det være, vi kan nå hinanden,« siger Uffe Elbæk.

Der har været kastet mange tal op i luften om antallet af flygtninge. Sidste år fik Danmark 21.000 asylansøgere. Vi kunne godt have klaret 10.000 flere, mener Elbæk.

Omvendt foreslog Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, søndag i Politiken at indføre en maksimumsgrænse. Uden at give et eksakt tal, definerede han det som »nærmere 1.000 end 10.000 om året, hvis det er dem, der er svært integrerbare«.

»Det er politisk meget, meget fedtet at tale om en grænse på 1000. Det er udtryk for meget svagt politisk lederskab,« lyder modsvaret fra Elbæk.

Den politiske leder understreger samtidig, at flygtningekrisen kan nå at udvikle sig i mange forskellige retninger før næste folketingsvalg, hvor han skal forsøge at finde fælles fodslag med Socialdemokraterne og de øvrige partier i rød blok.

»Ingen ved, hvordan flygtningesituationen udvikler sig. Så det må vi afgøre på dagen. Men jeg er udmærket klar over, at alle må give sig.«

Og du er villig til at komme Socialdemokraterne i møde på antal flygtninge, hvis I kan sikre en god integration?

»Ja. Forstået på den måde, at vi stadig skal leve op til konventionerne. Og det kommer også an på vores prioriteringer i forhold til nabolandene, og at vi er tydelige i forhold til vores europæiske samarbejdspartnere og så videre.«

Adspurgt om »verdens bedste integration« handler om højere ydelser til flygtninge, lyder svaret fra Uffe Elbæk, at »alt er i spil«:

»Men lige nu er jeg mere optaget af, hvordan vi rent faktisk løser flygtningekrisen. Hvordan vi tager politisk lederskab i EU, samarbejder med vores nabolande og støtter regionen dernede.«

Uffe Elbæk er enig med Socialdemokraterne så langt, at der er en grænse for, hvor mange flygtninge Danmark kan rumme.

»Det er også derfor, jeg siger, at vi bliver nødt til at løse det på europæisk niveau og lave kvoter.«

»For hvad fanden gør man, hvis man siger 20.000, og der så kommer 20.001? Hvad vil man så gøre med den ene?«

/ritzau/