Uffe Elbæk i podcast: »Det var ikke noget let valg at pege på mig selv«

I syvende afsnit af Berlingskes podcast Mød partilederen er Alternativets formand og statsministerkandidat, Uffe Elbæk inviteret ind til en snak om klima, kultur, udlændinge og økonomisk politik.

Kristian Jensen fra Venstre og Uffe Elbæk fra Alternativet debatterer klima- og uddannelsespolitik samt lighed på Silkeborg Gymnasium i Silkeborg, mandag den 13. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup

Alternativets formand, Uffe Elbæk, er den bedste til at lede landet. Det mener Uffe Elbæk.

For skal der sættes en grøn kurs mod at standse klimaforandringerne, går det for langsomt hos de øvrige partier, fortæller han i Berlingskes politiske podcast »Mød partilederen« til chefredaktør Mette Østergaard.

Hans ambitioner involverer bl.a. at lave et »grønt superministerium«.

»Vores ambition er, at vi etablerer et nyt grønt superministerium, hvor alle lovforslag i salen kommer gennem det grønne superministerium og bliver tjekket af, om det lever op til FNs klimamål, verdensmål, biodiversitetsmål et cetera,« siger Uffe Elbæk.

Selvom Uffe Elbæk i al beskedenhed ikke vil tage hele æren for, at den grønne omstilling er kommet på dagsordenen hos stort set alle partier, mener han, at Alternativet har været en vigtig drivkraft.

Og ingen kan være i tvivl om, at kampen mod klimaforandringerne er et af de helt store emner for vælgerne. 46 pct. af vælgermassen ser miljø- og klimapolitik som det vigtigste politikområde op til valget viser en måling fra Altinget.

Med miljø og klima som vigtigste mærkesag for Alternativet, ser Uffe Elbæk alligevel ingen oplagte statsministre end sig selv. En af årsagerne, lader han forstå, er udlændinge- og integrationspolitikken:

»At Stram Kurs nu er på stemmesedlen ser jeg som resultatet af 10-15 års maginalisering af en stor gruppe af borgere i samfundet. Man har talt om folk på en måde, som på alle måder taler dem ned,« siger han.

Hvorfor kan du ikke bare pege på Mette Frederiksen?

»Fordi jeg ikke synes, det er godt nok. Hverken den politik, hun har fremlagt eller den politik Lars Løkke har fremlagt, synes vi er interessant nok. Det var ikke noget let valg at pege på mig selv. Vi var igennem en lang række overvejelser, inden vi overhovedet nåede den konklusion,« siger han og uddyber:

»Det, der afgjorde, at vi endte med at pege på os selv, var, at Socialdemokratiet på sidste Grundlovsdag i 2018 gik ud og sagde, at hvis der kom et nyt politisk flertal efter et valg, ville de danne en mindretalsregering. Der sagde hun samtidig, at hun ikke ønskede at fortsætte regeringssamarbejdet med de radikale. Det andet var, at de oppositionspartier, som hun forvente ville pege på hende, skulle ikke regne med at få indflydelse på flygtninge- og integrationsområdet.«

Uffe Elbæk har tidligere sagt, at han vil trække Alternativets mandater »ud a ligningen«, hvis han ikke får de påkrævede 90 mandater til selv at få regeringsmagten. En udmelding, der er blevet kritiseret for ikke at kunne lade sig gøre, da Danmark har negativ parlamentarisme, som betyder, at man godt kan danne regering selvom man ikke har et flertal, så længe man ikke har et flertal imod sig.

Det lyder som om, du synes, det (udmeldingen fra Mette Frederiksen, red.) er meget demokratisk arrogant?

»Nej, jeg roste hende faktisk paradoksalt nok. Jeg sagde til hende, at det egentlig er rart at se en Mette Frederiksen, der fuldstændig klart og tydeligt siger, hvad der er hendes politiske projekt. Dermed giver hun sig selv et frihedsbrev.«

Kan du garantere, at Alterternativet ikke kommer til at være parlamentarisk grundlag for Mette Frederiksen?

»Ja.«

Alt det og meget mere kan du høre om i Berlingskes podcast »Mød partilederen«. Alle afsnit kan også findes herunder: