Uenighed om Danmark er i krig med IS

Venstre mener, at Danmark er i krig med Islamisk Stat, efter at USA lørdag erklærede krig mod bevægelsen. Det kan få juridisk betydning i forhold til retsforfølge herboende IS-krigere, der vil kunne blive dømt for landsforræderi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er Danmark i øjeblikket i krig med Islamisk Stat (IS)? Det spørgsmål rejser Venstre i Jyllands-Posten søndag, efter at Det Hvide Hus erklærede krig mod bevægelsen. Danmark er som bekendt en del af den koalition, USA har samlet til at nedkæmpe den ekstremistiske bevægelse i Syrien og Irak, og derfor må det nødvendigvis betyde, at Danmark også er i krig, anfører Venstres forsvarsordfører i Jyllands-Posten.

»Vi er i en koalition med USA, som fører en væbnet aktion. Så vi er krig IS, det er det korte svar,« siger Troels Lund Poulsen (V).

Når spørgsmålet er interessant, skyldes det ikke mindst debatten om de mange personer fra Danmark, der menes at være rejst til Syrien for at kæmpe side om side med IS. Såfremt vurderingen er, at Danmark er i krig mod IS, vil deres deltagelse potentielt kunne vurderes som landsskadelig virksomhed, og ifølge straffelovens kapitel 12, styk 99, kan skyldige i den forseelse blive idømt fængsel for livstid.

Dansk Folkeparti siger ligeledes til Jyllands-Posten, at partiet vurderer, at Danmark er i krig, mens Konservative derimod ikke mener, at man kan kategorisere den nuværende kamp mod IS som en regulær krig.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har fortsat ikke kommenteret på Venstres spørgsmål.