Uenighed med Mette Frederiksen: »Der ér et meget stort problem med seksuelle krænkelser i Socialdemokratiet«

Videnscentret Kvinfo og initiativtager til underskriftsindsamlingen #enblandtos« er uenig i statsminister Mette Frederiksens (S) udtalelse om, at der »ikke er et meget stort problem« med seksuelle krænkelser i Socialdemokratiet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) til onsdagens pressemøde i Spejlsalen, hvor hun sagde, at seksuelle krænkelser er et problem, »men det er ikke meget stort«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

På tirsdagens pressemøde blev statsminister Mette Frederiksen (S) spurgt ind til en medlemsundersøgelse i Socialdemokratiet, der viser, at 53 medlemmer har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed i de seneste 12 måneder.

Statsministeren anerkendte, at der et kulturproblem i hendes eget parti og i dansk politik generelt, men sagde samtidig, at problemet i hendes eget parti »ikke er meget stort«.

»Der er problemer i de politiske partier, og der er problemer på Christiansborg, og det skal vi have gjort noget ved, og derfor har vi fået igangsat den her medlemsundersøgelse, så vi får klarlagt, hvad problemet er. Det er ikke meget stort, men det er der,« sagde Mette Frederiksen.

Men statsministerens syn på problemets omfang er videnscentret Kvinfo ikke enig i.

»Jeg tøver ikke med at sige, at der er et meget stort problem med seksuelle krænkelser i Socialdemokratiet og dansk politik generelt. Det, synes jeg, den nye medlemsundersøgelse og de sidste mange måneders debat har vist os. Det er også kommet bag på os, hvor omfattende problemet faktisk er,« siger Kvinfos direktør, Henriette Laursen.

I september stod 322 kvinder frem i Politiken med underskriftsindsamlingen #enblandtos og fortalte om deres oplevelser med seksuelle krænkelser i dansk politik. En af initiativtagerne bag var Venstre-medlemmet Camilla Søe, og også hun er uenig i Mette Frederiksens opfattelse af problemets omfang:

»Jeg er overhovedet ikke enig i Mette Frederiksens udtalelse, og jeg håber ikke, det var sådan hun mente det. 53 tilfælde på et år under en pandemi forekommer mig at være meget. Så jeg ved ikke, hvorfor hun havde behov for at sige det, men jeg synes, det sender et forkert signal,« siger Camilla Søe.

Camilla Søe er en af initiativtagerne til #enblandtos. Hun er uenig i statsministerens udtalelse om problemets omfang, men roser Socialdemokratiet for at have igangsat en medlemsundersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Socialdemokratiet ville i weekenden ikke fremlægge medlemsundersøgelsens resultater, men onsdag blev et internt nyhedsbrev fra partisekretær, Jan Juul Christensen, lækket til TV 2. Og her fremgår det altså, at 53 medlemmer af partiet, svarende til cirka 0,7 procent af de adspurgte, er blevet udsat for uønsket seksuel opmærksomhed det seneste år.

»Omfangsrige problemer i alle partier«

Både Camilla Søe og Henriette Laursen lægger vægt på, at problemet med sexisme og seksuelle krænkelser ikke kun findes i Socialdemokratiet, men i alle partier på Christiansborg.

Derfor har Camilla Søe også ros til overs for Socialdemokratiet for at have iværksat en medlemsundersøgelse, hvor omfanget af problemet med seksuelle krænkelser er blevet afdækket.

»Der har været et stort fokus på Socialdemokratiet og enkelte andre partier i denne her debat, men det betyder ikke, at de andre partier ikke skal afdække omfanget og alvoren af kulturen i deres respektive partier, ligesom Socialdemokratiet har gjort. Det skylder vi de kvinder, som har rejst debatten,« siger hun.

Henriette Laursen synes, der »var noget rigtig fint« ved at høre statsministeren tage et medansvar for at ændre kulturen i fremtiden. Men hun frygter samtidig, at Socialdemokratiets undersøgelse ikke afdækker det fulde omfang af problemet.

»Antallet kommer meget an på, hvordan man har stillet spørgsmålet i medlemsundersøgelsen. Det har meget store konsekvenser, hvis man bare stiller brede spørgsmål, om man har oplevet noget. Men hvis man konkretiserer det og spørger mere detaljeret ind til, om folk har oplevet det ene og det andet, vil langt flere svare, at de har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed. Så jeg frygter, at der er et meget stort mørketal bag det i forvejen høje tal på 53 medlemmer,« siger Kvinfo-direktøren.

Bærer ikke et personligt ansvar

Da Mette Frederiksen blev spurgt om, hvilket ansvar hun selv bar i forbindelse med krænkelseskulturen i sit parti, sagde hun, at hun særligt havde et ansvar for at sikre, at politik fremover ville være et godt sted at færdes for alle. De konkrete krænkelsessager mente hun dog ikke, at hun havde noget at gøre med.

»Som leder bærer man altid et ansvar. Jeg gør heldigvis ikke i de konkrete sager, som jeg selvfølgelig ikke på nogen som helst måder har været involveret i,« sagde hun.

Hun nævnte også, at hun havde været opmærksom på sexismens eksistens, siden hun selv trådte sine spæde skridt i dansk politik, da hun var blot 15 år. Men fremover skulle der gøres op med kulturen, understregede hun.

»Det at sikre, hvad enten der er tale om Socialdemokratiet eller Christiansborg bredere, at der er tale om et trygt og ordentligt og respektfuldt sted at arbejde, det er også et ansvar, jeg tager på mig, og derfor har vi igangsat en række initiativer i Socialdemokratiet. Sagt med andre ord: Vi nøjes ikke med at undersøge, hvad der er foregået i fortiden, vi sørger også for, at der bliver en ordentlig måde at omgås hinanden på i fremtiden,« sagde Mette Frederiksen.

De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, glæder sig over, at Mette Frederiksen anerkender problemet med seksuelle krænkelser i dansk politik. Hun mener dog også, at problemet er »stort«

»Jeg har ikke hørt det så tydeligt fra statsministeren før, så det er jeg glad for. Men det er jo tydeligt på baggrund af de mange helt konkrete vidnesbyrd fra dansk politik, at der er et stort problem, som vi alle har et ansvar for at gøre op med,« siger Samira Nawa.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Statsministeriet, men er blevet henvist til Socialdemokratiet, hvor partisekretær Jan Juul Christensen har sendt et skriftligt svar:

»Ja, det er et problem. Det var også det, som Mette Frederiksen sagde. Alt andet er jo forkert. Som Mette Frederiksen sagde, så er en seksuel krænkelse en for meget. Vi har lavet en medlemsundersøgelse, hvor 0,7 procent (både mænd og kvinder) svarer, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Det reagerer vi på og tager selvfølgelig meget alvorligt. Vi er i gang med arbejdet med at skabe en ny kultur, og her er undersøgelsens resultater vigtige, så vi har et billede af omfanget. Vi har netop vedtaget en samværspolitik, hvor alle ledere får træning og uddannelse, ligesom alle folkevalgte skal gennemgå træningsforløb efter valgene. Vi har også etableret en uafhængig advokatordning, hvor man kan henvende sig anonymt, hvis man har været udsat for krænkelser. For mig er det afgørende, at alle ved, at krænkelser ikke er acceptable, og at man ved, hvor man kan gå hen, hvis det alligevel skulle finde sted.«