Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
- Hvor er du, mor?
Xinling Wang kunne høre, at hendes syv-årige datter Zichun græd i den anden ende af telefonen. Datteren havde stadig ligget og sovet, da Xinling var listet ud af døren, havde sat sig ind i bilen og var kørt af sted mod lufthavnen i Fushun i det vestlige Kina.
Det var en tidlig morgen i slutningen af oktober. Xinling skulle tilbage til Danmark, og hun kunne ikke få sig selv til at vække sin datter for at sige farvel. Da hun 20 timer senere landede i København, var hun parat til at tage med det første fly tilbage til Kina - tilbage til Zichun.
Berlingske har over de seneste måneder fortalt, hvordan børn helt ned til to år bliver nægtet familiesammenføring og udvist af Danmark, fordi Udlændingeservice ikke finder dem egnet »til vellykket integration.« Siden 2005 er 800 børn under 15 år blevet udvist.
Men nu skal det være slut, fastslår Enhedslisten. Sammen med regeringen og Liberal Alliance har partiet i denne uge vedtaget en ny udlændingeaftale, som er en del af finansloven for 2012. På flere områder lægges der op til at lempe reglerne for udlændinge - for eksempel i sager om familiesammenføringer af børn.
- I Enhedslisten er vi ikke tilfredse før den dag, hvor alle de børn, som er blevet smidt ud af Danmark på grund af VKOs urimelige regler, er tilbage hos deres familier. Men vi er glade for, at der nu er en klokkeklar deadline for, hvornår der skal nye love på bordet, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.
Hun er desuden særligt glad for, at regeringen har forpligtet sig til at lave de nye udlændingelove sammen med Enhedslisten.
S: Vi udstikker en ny kurs
Justitsminister Morten Bødskov (S) kalder den samlede aftale for et opgør med den ensidige symbolpolitik.
- Den forrige regering havde et ensidigt fokus på kontrol og skærpelser. Det har skabt en ubalance i rets- og udlændingepolitikken. Derfor jeg glad for, at vi har indgået en bred aftale, der udstikker en ny kurs, siger han i en udtalelse.
Syv-årige Zichun ser altså ud til at få glæde af aftalen, når den bliver til konkrete lovforslag engang i marts næste år. Til den tid vil Zichun have været adskilt fra sin mor i godt et halvt år.
Skuffet over sin behandling
Få dage inden danskerne gik til folketingsvalg i september, blev Zichun sat på et fly og sendt tilbage til fødelandet Kina. Hendes aldrende bedsteforældre var ikke i stand til at tage sig af hende, så hendes mor, Xinling Wang, som er dansk gift, taler flydende dansk og både har fået uddannelse og arbejde i de seks år, hun har boet i Danmark, rejste derfor med Zichun så længe hun kunne.
I dag - tilbage i Danmark - er Xinling skuffet over udlændingemyndigheder.
- Jeg har uddannet mig, lært sproget og fået et godt arbejde på et plejehjem. Det gjorde jeg alt sammen inden, jeg bad om at få min datter hertil. Men nu må jeg ikke være sammen med hende. Det er ikke fair, sagde Xinling Wang, da Berlingske møder hende en torsdag i København.
- Zichun er en stærk lille pige. Hun forsøger, at lukke sine følelser inde og skjule dem. Men den morgen i telefonen på vej mod lufthavnen græd og græd hun, siger Xinling.
Hun har besluttet sig for, at forlade Danmark, hvis hendes datter får endnu et afslag på familiesammenføring.
Radikale: Strider imod vores grundholdning
Reglen som er blevet brugt til at udvise blandt andre Zichun, den 13-årige Sirapat fra Thailand og den 8-årige Ripa fra Bangladesh siger, at hvis der går mere end to år fra en mor eller far kommer til Danmark, til de søger om at få deres barn hertil, kan barnet nægtes familiesammenføring. Reglen strider direkte imod De Radikales grundholdning, siger indfødsretsordfører Zenia Stampe:
- Vores grundlæggende holdning er, at børn skal have lov til at bo hos deres forældre, så reglen om de to år er én af dem, vi meget gerne vil have afskaffet. Vi har hele tiden været imod hele det tankesæt om, at børn ikke må bo hos deres forældre, siger Zenia Stampe.
Johanne Schmidt-Nielsen går endnu længere:
- Ingen embedsmand skal sidde og beslutte om en syv-årig pige har integrationspotentiale. Jeg synes faktisk, at det er forkasteligt, siger hun.
Både De Radikale og Enhedslisten vil have to-årsreglen afskaffet og har presset på, for at få lempet familiesammenføringsreglerne hurtigst muligt. Blandt andet af hensyn til de familier, som i øjeblikket er adskilt fra deres barn - eller venter på at blive det.
- Marts næste år var så hurtigt, som det kunne lade sig gøre, fortæller Zenia Stampe og tilføjer, at hun er godt tilfreds med tidshorisonten taget i betragtning, at der både ligger lovarbejde og forhandlinger forude.
Udredningsarbejdet skal være færdigt allerede inden jul. Der er altså ikke tale om en syltekrukke, garanterer Enhedslisten.
DF: Aftalen er en katastrofe
Dansk Folkeparti stod om nogen for den stramme, danske udlændingepolitik under de seneste ti års borgerlige styre. Dén politik ser indfødsretsordfører Christian Langballe nu lige så stille smuldre. Den nye udlændingeaftale er »samlet set en katastrofe,« mener han.
- Vi har i Dansk Folkeparti arbejdet hårdt på at få en stram, men fair flygtninge- og integrationspolitik. Regeringen sagde, at den ville fastholde denne politik, men allerede nu viser det sig, at regeringen lige så langsomt er begyndt at rulle det hele tilbage. Det gælder blandt andet i forhold til, at de afviste asylansøgere nu skal ud af asylcentrene, og det gælder mht. at der ikke længere skal straffes for genopdragelsesrejser, siger Christian Langballe.
Den straf han nævner - straffen for at sende børn på de såkaldte genopdragelsesrejser - er en anden, konkret VKO-stramning, som det nye flertal vil fjerne. Loven blev indført i 2004 - Socialdemokraterne stemte dengang for - og er blevet strammet siden da. Så sent som i juni i år betød loven blev Danmark dømt for brud på menneskerettighederne ved domstolen i Strasbourg, fordi den dengang 17-årige, dansk-somaliske pige, Sahro Osman, var blevet nægtet familiesammenføring med sine forældre og fire søskende i Danmark.
Sahro Osman havde gået flere år i dansk skole, men var af sin far blevet sendt på genopdragelsesrejse hos sin syge farmor i verdens største flygtningelejr, Dadaab, i Kenya. Da hun ansøgte om at komme tilbage fik hun afslag.
Oven på dommen fra Menneskerettighedsdomstolen konkluderede Integrationsministeriet i et notat, at der var behov for »en mindre justering« af gældende praksis. Fremover ville Integrationsministeriet se mere på barnets tarv, lovede man.
For Sahro Osman endte det ufrivillige ophold i Kenya med, at en menneskesmugler hjalp hende tilbage til Danmark, hvor hun bor i dag. Den danske stat ankede ikke menneskerettighedsdommen og skal derfor betale hende 150.000 kroner i erstatning og godtgørelse. Trods krav fra blandt andre Enhedslisten er de mindst 25 lignende sager fra 2004 til 2011 er aldrig blevet undersøgt.
Behov for større fokus på konventionerne
Zenia Stampe håber, at de kommende lovforhandlinger på udlændingeområdet vil blive startskuddet for et bredere arbejde med de internationale konventioner, som Danmark har forpligtet sig til at overholde. Regeringen har allerede iværksat en gennemgang, påpeger hun.
- Vi har ligget på kanten af konventionerne længe, så der var behov for en gemmegang. I det hele taget har vi har tænkt os at tage konventionerne mere alvorligt end den tidligere regering, siger Zenia Stampe.
Lidt nord for København sidder Kurt Viborg. Han er pap-farfar til den nu 13-årige Sirapat Kamminsen, som blandt andre dagbladet MetroXpress har fulgt tæt siden, han blev udvist til Thailand i marts i år. Kurt Viborg kalder regeringens udlændingeaftale »et første skridt på vejen:«
- Den styrker vores håb om at få vores barnebarn tilbage Danmark. Men jeg forstår ikke, hvorfor De Radikale og Enhedslisten ikke bare kan rulle udlændingeloven tilbage til 2001 med det samme. De burde kunne gøre som Pia Kjærsgaard har gjort i ti år, siger han til Berlingske.
Sirapat bor i øjeblikket hos en skolelærer lidt uden for Bangkok og har det efter omstændighederne godt. Zichun går i skole fra tidlig morgen til langt ud på eftermiddagen i byen Fushun i Kina. Efter nytår håber Xinling Wang at kunne få nok fri fra sit arbejde på et plejehjem, til at Zichun kan besøge hende i København.
Som Zichun siger, når de to taler sammen over Skype:
- Skal vi ikke snart se hinanden, mor?