Udviklingsorganisation til Alternativet: Lad være med at bruge os til at hvidvaske jer selv

Alternativet har ifølge Oxfam IBIS brugt udviklingsorganisationen som forsvarslinje i forbindelse med kritikken for, at partiet har modtaget donationer gennem skattely. Dét ønsker organisationen ikke at blive fremstillet som.

Oxfam IBIS ærgrer sig over, at Alternativet har brugt udviklingsorganisationens navn til at rense sig selv i forbindelse med at have modtaget penge gennem skattely. På fotoet ses Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, på folkemødet på Bornholm i juni 2017.       Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tilsyneladende tale om en oprydning, som skaber mere rod.

Udvklingsorganisationen Oxfam IBIS ærgrer sig over, at Alternativet har brugt organisationens navn til at rense sig selv i forbindelse med kritikken om at have modtaget penge gennem skattely. Baggrunden er, at Alternativet har modtaget 450.000 kr. i donationer gennem skattely – selv om partiet officielt bekæmper netop skattely.

»Alternativet bruger vores navn offensivt i deres forsvar i en sag, hvor de kritiseres for at bruge skattely. En væsentlig del af deres forsvarslinje er, at nu er de gået i dialog med os,« siger Lars Koch, Oxfam IBIS’ vice-generalsekretær og tilføjer:

»Det er altså en dialog, som begyndte fem timer inden, historien kom frem. Og jeg sagde endda eksplicit, at jeg ikke ville kobles sammen med den historie.«

Oxfam IBIS har bl.a. engageret sig i kampen for reformer af det globale skattesystem, herunder åbenhed og lukning af skattely.

Lars Koch forklarede tidligere mandag sin kritik til netavisen Pio og uddyber nu over for Berlingske.

Ekstra Bladet afslørede i forrige uge, at Alternativet op til folketingsvalget i 2015 modtog et støttebidrag på 299.950 kr. til landsorganisationen og 150.000 kr. til en storkreds. Beløbene blev overført fra skattely i Gibraltar og Luxembourg.

Det medførte kritik fra bl.a. SFs politiske ordfører, Karsten Hønge, som bemærkede, at Alternativets ofte belærende pegefinger fremstod noget dobbeltmoralsk. Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, opfordrede Alternativet til at rense sig selv.

Og som en del af rengøringen skrev Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, den 21. september i et opslag på Facebook:

»Derfor er vores landsorganisation nu i kontakt med ulandsorganisationen IBIS, der er blandt de fremmeste bekæmpere af skattely, så vi får en praksis som tager højde for en sag som denne.

Nu er der måske nogen, som vil spørge om vi vil sende pengene tilbage?

Det gør vi ikke. For det er da langt bedre, at de er blevet brugt på den grønne omstilling i Danmark end i et skattelyland.

Pengene er i øvrigt også brugt for længst – og vi synes ikke pengene skal tages fra vores medlemmer,« skrev Uffe Elbæk blandt andet.

Oxfam IBIS’ vice-generalsekretær, Lars Koch, bemærker, at det godt nok ikke er faktuelt forkert. Men han understreger, at organisationen ikke ønsker blive fremstillet som Alternativets allierede i sagen om, at partiet har modtaget donationer gennem skattely:

»Jeg har to gange sagt til Alternativet, at jeg ikke vil bruges til en form for hvidvaskning. Jeg har også fået bekræftet fra Alternativet, at de sådan set heller ikke synes, at det er i orden. Jeg har fået en undskyldning,« siger Lars Koch.

Alternativets forperson, Nilas Bay-Foged, bekræfter, at partiet har givet Lars Koch en undskyldning.

»Til gengæld kan du også læse på det, Uffe har skrevet, at de (Oxfam IBIS, red.) er blandt de fremmeste, som vi (Alternativet, red.) har brug for at lære af. Vores intention har ikke været at stå i ly af IBIS,« siger Nilas Bay-Foged.

Men hvis det er en cadeau til IBIS, hvorfor har I så følt behov for at undskylde?

»Hvis Lars Koch føler, at det ikke er sådan, det skulle stå, så beklager vi og siger: 'Hov, det var ikke intentionen'.«

Kl. 18.28: Opdateret med kommentarer fra Alternativet.