Udviklingshjælp skal bekæmpe ulighed internt i lande

I kampen for en bedre verden kræver Red Barnet øget fokus på ulighed mellem befolkningsgrupper, efter at en ny rapport viser voksende ulighed i børnedødeligheden internt i flere lande.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fattigdomsbekæmpelse gør det ikke alene. Uligheden skal også bekæmpes i verdens fattigste lande, meddeler Red Barnet. Red Barnet ønsker, at dansk u-landspolitik i fælleskab med FN i højere grad skal arbejde på at mindske uligheden. Det ønske kommer efter, en ny rapport dokumenterer stigende ulighed i børnedødeligheden internt i forskellige lande.

»Alle børn har ret til en fair start på deres tilværelse. Vi ser i dag, at mange børn i udviklingslande ikke har fået del i den positive udvikling, der på mange måder har fundet sted igennem de sidste mange år,« siger vicegeneralsekretær i Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm.

En ny rapport fra Red Barnet med data fra 87 lande viser, at der inden for de enkelte lande er store forskelle på børns chancer for at overleve. Eksempelvis har nyfødte i Niger fem gange større chance for at overleve til deres femårs fødselsdag, hvis de er født i én bestemt region frem for en anden. Uligheden mellem de to regioner er fordoblet siden 1998.

»Det, som overrasker mig ved rapporten, er, at der i tre fjerdele af de lande, vi har undersøgt, er de her grupper, som ikke oplever samme fremskridt som de andre,« siger senior udviklingspolitisk rådgiver ved Red Barnet, Laust Leth Gregersen.

Red Barnet foreslår, at den danske regering selv indarbejder en politik mod ulighed i det danske udviklingsarbejde, samt at regeringen bakker op om det såkaldte »Leave No One Behind«-princip ved forhandlinger om FNs nye bærende udviklingsmål frem mod 2030, der skal vedtages på en generalforsamling til september.

»Vi vil rigtig gerne have, at den danske regering kæmper for, at ulighed kommer til at stå helt centralt i de nye mål. Så vi ikke blot måler udviklingen i verden på generelle fremskridt, men på at alle børn, også de mest udsatte og marginaliserede, får andel i den her udvikling,« siger Jonas Keiding Lindholm.

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon har allerede forsøgt at sætte uligheden på dagsordenen frem mod generalforsamlingen i september. Det skal blandt andet gøres ved hjælp af detaljeret data, der som noget nyt gør det muligt at sætte tal på uligheden internt i lande.

Og uligheden bør ikke alene bekæmpes for at fremme menneskerettigheder, siger Red Barnet og henviser til, at store finansinstitutioner som Verdensbanken har påpeget, at for meget ulighed bremser økonomisk vækst.

Danmark overtager formandskabet for FN ved topmødet i september, hvor Mogens Lykketofts (S) første opgave som formand for generalforsamlingen bliver, at få vedtaget de nye bæredygtige udviklingsmål. Red Barnet mener, det giver Danmark en helt central rolle og mulighed for at sætte sit præg på aftalen.