Udvalg vil sende 85 milliarder feriekroner på is i årtier

Udvalg foreslår ny ordning for feriepenge, hvor flere milliarder kroner indefryses i en overgangsordning.

Formand for LO Lizette Risgaard, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og direktør for dansk arbejdsmarked Fini Beilin under pressemødet tirsdag d. 22 august 2017 i København. Ferielovsudvalget præsenterer sit forslag til en ny ferielov på et pressemøde. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslisten er lodret imod en overgangsordning, som Ferielovsudvalget foreslår tirsdag.

Hvis alle lønmodtagere går over til et nyt system for ferie samtidig, får de ret til dobbelt ferie i det første år med en ny ferielov.

Ferielovsudvalget foreslår derfor en overgangsordning, der indefryser 85 milliarder kroner fra danskernes feriepenge.

Fremlæggelsen sker tirsdag på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet.

Pengene kan udbetales, når lønmodtageren forlader arbejdsmarkedet. Men det afviser Enhedslisten, siger beskæftigelsesordfører Finn Sørensen.

»Der bliver et overskud på fem ugers ekstra feriepenge, som faktisk bliver et tvangslån, hvor lønmodtagerne skal låne arbejdsgiverne fem ugers feriepenge i op til 60 år,« siger han.

Ifølge udvalget er det bedst, hvis alle danskere går over til det nye system på én gang, så der ikke vil være en overgangsperiode med to forskellige regelsæt.

Det skal ske 1. september 2020. Men det vil betyde, at danskerne får ret til dobbelt ferie - altså ti uger - i det første år med en ny ferielov.

Derfor foreslår udvalget i stedet en overgangsordning, der indebærer, at den ferie, der optjenes fra 1. september 2019 til 31. august 2020 indefryses i en fond.

Enhedslisten så gerne en anden løsning.

»En måde at gøre det på var at sige, at når man forlader virksomheden, skal feriepengene afregnes, som man gør i dag. Det kunne man gøre her også,« siger Finn Sørensen.