Udvalg vil åbne politikernes hemmelige cigarkasser

Regeringens ekspertudvalg anbefaler, at politikerne ikke skal kunne oprette personlige valgfonde, såkaldte cigarkasser, hvor de modtager store pengebeløb fra private, uden at offentligheden får kendskab til det.

Det Radikale Venstre er begejstret for de anbefalinger om partistøtte, som formentlig er på vej fra partistøtteudvalg, siger gruppeformand Camilla Hersom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal ikke være muligt for politikere at oprette personlige valgfonde, såkaldte cigarkasser, hvor de modtager store pengebeløb fra private, uden at offentligheden får kendskab til det, anbefaler regeringens såkaldt hurtigtarbejdende ekspertudvalg ifølge Politiken.

Avisens kilder fortæller, at udvalget anbefaler, at Folketinget, ud over at gøre op med de såkaldte cigarkasser, indfører pligt til at offentliggøre den præcise beløbsstørrelse på alle støttebeløb over 20.000 kroner.

Som reglerne er i dag skal partier blot oplyse, hvem der giver støtte på over 20.000 - men de skal ikke oplyse, om de får 20.500 kroner eller 5 millioner kroner.

Derudover anbefaler udvalget, at lokale partiafdelinger underlægges de samme krav om regnskabsaflæggelse som landsdækkende partier.

Avisen har fået afslag på aktindsigt i indholdet, med henvisning til at udvalgets arbejde er lovforberedende, hvorfor det ikke er omfattet af reglerne om offentlighed forvaltningen.

Radikale Venstre er begejstret for de anbefalinger, som ifølge Politiken oplysninger kommer fra udvalget.

»Det er vi radikale tilhængere af. Vores helt klare tilgang er, at vi går ind for maksimal åbenhed. Regeringens udspil vil indeholde forskellige elementer, og det vil partierne blive inviteret til drøftelser om«, siger gruppeformand Camilla Hersom til Politiken.