Udvalg skal kvæle politiske nødløgne i fødslen

Regeringen vil nedsætte et udvalg, der skal finde en måde at komme politiske nødløgne til livs.

Arkivfoto: Betjente på Christiania. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag mødes justitsminister Mette Frederiksen (S) med Folketingets retsordførere for at diskutere sagen om den såkaldte nødløgn, der sidste år bremsede Folketingets Retsudvalg i at besøge Christiania.

Sagen har udløst en tillidskrise mellem Folketinget og embedsværket. Og nu vil regeringen ifølge Politikens oplysninger nedsætte et udvalg, som skal finde en måde at kvæle nødløgne i fødslen som forvaltningsprincip i politisk penible sager.

Tidligere præsident for Højesteret Børge Dahl skal ifølge avisen stå i spidsen for udvalget, og han får følgeskab af to sagkyndige eksperter samt to medlemmer, som udpeges fra hver sin fløj i Folketinget.

Retsordfører for Venstre Karsten Lauritzen (V) ser positivt på forslaget. Men han kræver, at der bliver lovgivet om sagen senest ved udgangen af 2015.

»Indtil der er lovgivet, må den til enhver tid siddende statsminister sige til sine ministre, at de kan komme med en nødløgn. Det er uholdbart,« siger han til Politiken.

Nødløgnen om årsagen til aflysningen af Retsudvalgets Christiania-besøg kostede i januar Morten Bødskov (S) posten som justitsminister.

Men to embedsmænd fra Justitsministeriet er blevet frifundet i en tjenestemandssag om nødløgnen.

Og det har over en bred kam fået Folketinget til at protestere, da man her frygter, at frikendelsen kan skabe præcedens for fremtidige prekære sager.