Udvalg skal grave i Esben Lunde Larsens ph.d-afhandling

Københavns Universitets Praksisudvalg skal nu undersøge, om uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen har plagieret i sin ph.d-afhandling. Undersøgelsen skal afklare, om afhandlingen overholder normerne for god videnskabelig skik, lyder det fra dekan.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen snydt i sin ph.d-afhandling og plagieret sig selv eller andres arbejde?

Det spørgsmål vil Købehavns Universitet nu til bunds i, og derfor skal universitetets Praksisudvalg nu undersøge, om afhandlingen lever op til reglerne for god skik.

»Vores undersøgelser sætter spørgsmålstegn ved, om afhandlingen overholder normerne for god videnskabelig skik. Og det vil jeg nu gerne have afgjort. Men det er et område, hvor der ikke er en facitliste. I vurderingen indgår blandt andet plagieringens omfang, karakter og kontekst,« siger dekan ved Det Teologiske Fakultet Kirsten Busch Nielsen i en pressemeddelelse.

Lunde Larsen blev i slutningen af november beskyldt for at have plagieret i en passage på fem linjer. Passagen skulle eftersigende minde meget om en formulering fra en bog af Ove Kaj Petersen, der er en dansk politolog og professor i politisk økonomi på Copenhagen Business School.

Det fik ministeren til selv at sende sin ph.d til tjek, efter mistanken om snyd blev forstærket.

Kirsten Busch Nielsen har i samråd med ph.d-skolelederen og efter høring af Akademisk Råd på Det Teologiske Fakultet, hvor Lunde Larsen studerede, taget beslutningen om at sende sagen til udvalget.

»Det er universitetets fælles organ, når det handler om denne type sager. Det er bredt sammensat og har erfaring på området. Udvalget kan vurdere sagen med udgangspunkt i de løbende diskussioner om normer og krav til sådanne afhandlinger,« siger Kirsten Busch Nielsen.

Tekstsammenfald med flere forfattere

Det svenske analysefirma Urkund, der specialiserer sig i at finde snyd i eksamensopgaver, har analyseret Lunde Larsen afhandling fra 2012. Her har firmaet fundet fem tekster, der angiveligt skulle stamme fra ministeren selv, uden at kilden er angivet - altså en selvplagiering.

Derudover har firmaet fundet tekstsammenfald med to andre forfattere, uden kilderne er angivet.

Esben Lunde Larsen kalder selv diskussionerne om hans ph.d-afhandling for »udokumenterede rygter«, men han ser frem til, at Praksisudvalget går i gang med arbejdet. Lunde Larsen mener dog, at alle kan begå fejl.

»De foreløbige undersøgelser, KU har foretaget, viser, at der er nogle tekstsammenfald mellem min afhandling og andre publikationer. Det mener jeg, der er gode forklaringer på, da jeg har haft en kontraktlig forpligtelse til at formidle min forskning løbende. Skulle jeg have begået nogen fejl i min afhandling, vil det naturligvis ærgre mig gevaldigt. Men det er nok de færreste, der går gennem et arbejdsliv uden at fejle. Det kan også ske for mig,« siger han i en pressemeddelelse.

Praksisudvalget har seks måneder til at undersøge Esben Lunde Larsens ph.d-afhandling.