Udskældt partisekretær: Vi har begået fejl

Flere centrale Venstremedlemmer er utilfredse med Venstres partisekretær, Claus Richter, der i sin tale på partiets landsmøde måtte beklage fejl i håndteringen af Løkkes såkaldte tøj-sag.

Partisekretær Claus Søgaard-Richter erkendte lørdag på Venstres landsmøde, at det er berettiget, når nogen har stillet spørgsmålstegn ved partiets evne til at udleve egne værdier, til at lytte og til at lære. Fold sammen
Læs mere

Det seneste år har slidt på Venstre.

Godt nok fører blå blok fortsat solidt i målingerne, men Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens personsager og det fejlslagne kongemord sidder fortsat i erindringen hos Venstrefolkene.

Mens Løkke ikke selv brugte ét sekund af sin formandstale på at sætte ord på problemerne i det forgangne år, erkendte Venstres partisekretær, at han og resten af partiet har begået fejl.

»Vi har stredes med os selv og med hinanden, og der er blevet stillet – berettigede – spørgsmålstegn ved vores demokratiske organisation, ved vores evne til at udleve vores værdier, vores evne til at lytte, vores evne til at lære af hinanden og ved vores professionalisme. Det har ikke været kønt. Og det har gjort ondt,« sagde partisekretær Claus Richter og tilføjede:

»Det er vigtigt for mig i dag fra denne plads at slå fast, at vi har begået fejl. Også i Venstres organisation.«

Som partisekretær har Claus Richter været inde over en række af de mest problematiske sager. Både sagen om Venstres betaling af tøj for 152.000 kroner til Lars Løkke Rasmussen og sagen om fejl i indberetningen af partistøtte til myndighederne har Richter været inde over.

Erkendelsen på landsmødet var dog ikke tilfredsstillende for alle i Venstre.

»Problemet er, at vi har en partisekretær, der går rundt med ministerambitioner og fører sig frem. Det, vi har brug for, er en partisekretær, der koncentrerer sig om at håndtere organisationen, og om at alt foregår, som det skal,« lyder det fra en Venstre-borgmester, der ønsker at være anonym.

Intern kritik

Claus Richter er ansat af Venstres Landsorganisation, men betragtes internt i Venstre som »de facto« udpeget af Løkke.

»Han mener jo selv, at han er ufejlbarlig. Jeg hører ikke nogen rose ham i organisationen. Mange er trætte af den macho-måde, han er på. Han inddrager ikke nogen. Og nu hvor han så laver fejl, så siger det jo noget om, at det slet ikke fungerer,« siger et medlem af Venstres folketingsgruppe.

Et andet folketingsmedlem vurderer også, at Richter »har ambitionen om at blive minister«, men roser ham for at have gjort Venstre til en mere »hårdtslående« organisation.

»Der er mange i medarbejderstaben, der mener, at han er alt for hård. Det er noget, han bør arbejde med. Omvendt har han også gjort organisationen mere hårdtslående,« lyder det.

I andre dele af Venstre mener man, at kritikken er skudt forbi, da det er partisekretærens rolle at tage kugler for formanden.

Bedre kommunikation til medlemmerne

Claus Richter afviser at kommentere kritikken og ønsker ikke at uddybe, hvilke fejl han mener, at Venstre og han selv har begået:

»Der er flere kombinationer af ting, som kunne have været anderledes.«

Hvad kunne du have gjort anderledes?

»Jeg ved ikke, om jeg kunne have gjort noget anderledes. Det kræver klar kommunikation til Venstres medlemmer. Derfor har vi øget frekvensen af vores nyhedsbrev til medlemmerne,« siger Claus Richter.