Udlandsdanskere jubler over dobbelt statsborgerskab

Det bliver lettere for danskere i udlandet at blive integreret, hvis de - som regeringen lægger op til - kan være statsborgere i både Danmark og det land, de bor og arbejder i.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIA HEDEGAARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en god dag for de 250.000 danskere, der bor og arbejder verden over.

Sådan lyder det fra foreningen Danes Worldwide, der repræsenterer omkring 20.000 udlandsdanskere, og som i årevis har forsøgt at påvirke den siddende danske regering til at tillade dobbelt statsborgerskab.

Meget tyder på, det nu er lykkedes. Ifølge Berlingske er regeringen indstillet på at tillade dobbelt statsborgerskab for danskere i udlandet og udlændinge i Danmark.

Det vil få stor betydning for danskere, der bor og arbejder i udlandet, vurderer generalsekretær i Danes Worldwide, Anne Marie Dalgaard.

»Det kommer til at betyde rigtig meget for mange af vores medlemmer. Særligt for medlemmer i Nordamerika, Australien og Schweiz, som er gift enten med andre danskere eller med folk fra de pågældende lande. Hvis de skal være fuldt ud integreret i de lande, skal de, som lovgivningen er nu, frasige sig deres danske statsborgerskab, og det er altså en stor del af ens identitet,« siger Anne Marie Dalgaard.

»Så mange vælger ikke at blive statsborgere i de lande, fordi de så skal opgive deres danske statsborgerskab. Men når man ikke er statsborger i for eksempel USA, kan man ikke stemme, man kan ikke stille op til valg, søge stillinger i det offentlige, og der er en række arveretlige problemstillinger forbundet med det, hvis eksempelvis ægtefællen dør, før de selv dør,« siger Anne Marie Dalgaard.

Også udlændinge, der bor og arbejder i Danmark, vil få fordele af dobbelt statsborgerskab.

»Den anden halvdel af vores medlemmer, for hvem det vil betyde noget, er danskere, der er gift med udlændinge, der bor her i Danmark. Ægtefællen, der typisk kommer fra USA, England, Schweiz og Tyskland, vil få bedre muligheder for at blive integreret i Danmark, når de ikke kun er her på opholdstilladelse, men kan blive statsborgere - selvfølgelig efter at have opfyldt kravene til at blive dansk statsborger,« siger Anne Marie Dalgaard.

»Dobbelt statsborgerskab giver simpelthen mulighed for at blive bedre integreret der, hvor man bor, og det er vi fuldt ud tilhængere af,« siger Anne Marie Dalgaard, der har dette bud på, hvorfor alle partier - på nær Dansk Folkeparti - nu indtager en positiv holdning til dobbelt statsborgerskab:

»Det er ganske langsomt gået op for politikerne hvilken rolle, Danmark skal spille i en globaliseret verden. Desuden har en lang række lande, især andre EU-lande, gennem de seneste ti år tilladt dobbelt statsborgerskab. Det gælder blandt andet Sverige og Finland, og nu rykker Danmark så i samme retning,« siger Anne Marie Dalgaard.