Udlandsdanskere frygter at blive delt i A- og B-hold

Inger Støjberg vil gøre det lettere for udlandsdanskere at få ægtefællen til Danmark. Men kun for nogle.

Inger Støjbergs forslag vil kun lempe reglerne for dem, der er sikre på at vende hjem til en løn på mindst 408.000 kroner. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

I sit forsøg på at gøre det lettere for udlandsdanskere at få en udenlandsk ægtefælle med hjem, risikerer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) at opdele udlandsdanskerne i et A- og et B-hold.

Sådan lyder kritikken fra foreningen Danes World Wide, der er talerør for udlandsdanskere verden over.

For Støjbergs forslag vil nemlig kun lempe reglerne for dem, der er sikre på at vende hjem til en løn på mindst 408.000 kroner.

Eller som arbejder med et af de cirka 40 job, der er på myndighedernes liste over fag med mangel på arbejdskraft.

» Det er fint, at vi bliver i imødekommet. Men vi synes ikke, at den opdeling er hensigtsmæssig,« siger generalsekretær Anne Marie Dalgaard.

Problemet for udlandsdanskerne opstod tilbage i maj. Her fastslog Menneskerettighedsdomstolen, at det var diskrimination, at Danmark så bort fra det såkaldte tilknytningskrav for folk, der havde boet i Danmark i mere end 26 år.

Det fik myndighederne til helt at droppe 26-års-reglen. Og dermed skulle alle leve op til kravet om, at et ægtepars samlede tilknytning til Danmark er større end til et andet land, hvis de ville bo sammen her i landet.