Udlændingeservice har vildledt i årevis

I flere år har Udlændingeservice nægtet at give danskere klar besked om en rettighed, der er en bombe under den stramme udlændingepolitik. Få ugers arbejde i et EU-land er nok til fuldstændigt at undgå tilknytningskrav og 24-års regel.

Jeppe Schroll giftede sig i 2005 med sin brasilianske kone Renata. Men han at vide af Udlændingeservice, at han ikke kunne få Renata med til Danmark, før hun var 24 eller han var færdiguddannet som læge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Birch

Danske statsborgere har helt uden grund opholdt sig i bl.a. Sverige og Tyskland i halve og hele år med deres udenlandske ægtefæller, mens andre helt har droppet at bosætte sig i Danmark efter at være blevet vildledt af Udlændingeservice.

I virkeligheden har danskerne i årevis – helt lovligt – kunnet undgå 24-års regel og tilknytningskrav ved at tage eksempelvis et sommerjob i et andet EU-land. Efter mellem to og ti uger kan danskeren vende hjem og få sin udenlandske ægtefælle med, fastslår integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og Udlændingeservice i et svar til Berlingske.

Den mulighed har Udlændingeservice i årevis undladt eller nægtet at informere om, og i andre tilfælde har man oplyst, at der kræves markant længere ophold i udlandet.

»Fire-seks måneder er den standard, de har kørt med indtil nu, når vi har spurgt,« siger formand for foreningen Ægteskab Uden Grænser, Bolette Kornum.

Foreningen er alene i Sverige i kontakt med mindst 400 par, der nu får helt nye muligheder for at komme hjem, og Berlingske Tidende har snakket med familier, der føler sig snydt.

Berlingske Tidende har lavet flere prøveopkald til Udlændingeservice. Én medarbejder forklarede – direkte adspurgt – at der kunne kræves op til fire års arbejde i udlandet, mens andre svarede, at de ikke må rådgive om muligheden, da det er et »hul i lovgivningen«.

Tidligere jurist i Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination Line Bøgsted siger, at fortielser var praksis fra Udlændingeservice i hovedparten af de sager, hun var involveret i:

»Folk får slet ingen rådgivning fra Udlændingeservice om de regler.«

Det er i strid med forvaltningsloven, siger eksperter i forvaltnings- og udlændingeret.

Centerdirektør i Udlændingeservice, Anni Fode, afviser i en skriftlig meddelelse, at vildledningen har været en bevidst strategi, og hun har efter Berlingskes henvendelse indskærpet reglerne over for medarbejderne.

»Beskæftigelsen skal normalt have en varighed af mindst et par uger og i minimum 10-12 timer ugentligt,« skriver hun nu.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech oplyser i en mail, at »hun bakker op om Anni Fodes udtalelse«, men oppositionen kræver en decideret kulegravning af sagen.

De Radikales næstformand Morten Østergaard er »dybt rystet« og vil have Ombudsmanden eller Rigsrevisionen ind i sagen, mens Socialdemokraternes integrationsordfører Henrik Dam Kristensen siger, at administrationen ikke engang »er en bananstat værdig«.

Har du oplevet at have fået vildledende oplysninger fra Udlændingeservice, vil Berlingske Tidende meget gerne høre fra dig på indland@berlingske.dk