»Udlændingeaftalen er utiltalende og usympatisk«

Radikale Venstre tager skarp afstand fra ny udlændingeaftale, mens Dansk Folkeparti glæder sig over, at Danmark nu har Europas strammeste udlændingepolitik.

De Radikales integrationsordfører Marianne Jelved tager skarp afstand fra den nye udlændingeaftale. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I går aftes faldt den ny udlændingeaftale på plads, som skal »modernisere« reglerne om familiesammenføring og specielt den såkaldte 24-års-regel.

Et pointsystem, der lægger vægt på uddannelse, erhvervserfaring og sprogkundskaber, skal gøre det lettere at få veluddannede, veltalende og erhvervsaktive til landet. Samtidig bliver det væsentligt sværere for de ægtefæller, som ikke har disse kvalifikationer, at blive familiesammenført.

LÆS OGSÅ: Nye krav til familiesammenføring

Det finder De Radikales integrationsordfører Marianne Jelved »dybt problematisk«.

- Jeg synes, det er meget utiltalende og usympatisk, at danske statsborgere ikke kan gifte sig frit og frejdigt - om man så må sige, siger hun.

»Diskriminatorisk og fordomsfuld«

Alt imens Dansk Folkepartis integrationsordfører Peter Skaarup glæder sig over, at han nu ikke kan komme i tanke om andre europæiske lande, hvor det er sværere at få en ægtefælle til landet, væmmes Marianne Jelved.

- Jeg synes det værste er, at det er meget diskriminatorisk og fordomsfuldt, fordi man betragter mennesker, der kommer bestemte steder fra i verden som nogen, der ikke kan indgå i det danske samfund. Og det er jo ikke rigtigt, siger den radikale integrationsordfører, inden hun tilføjer:

- Der er jo lige så stor forskel på de borgere, der kommer fra ikke-vestlige lande, som på de borgere, der bor i Danmark allerede i dag.

LÆS OGSÅ: Hvad synes du om den nye 24-års-regel?

Pris på indvandring

Dansk Folkeparti er også kommet igennem med kravet om, at der skal laves en undersøgelse af, hvad indvandring koster det danske samfund.

Per Ørum Jørgensen fra Kristendemokraterne er ikke med i aftalen, men han vil stemme for den.