Udlændingeaftale på plads

Opdateret: Regeringen og Dansk Folkepart er enige om et nyt pointsystem for udlændinge, der vil familiesammenføres.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Peter Skaarup integrationsminister Birthe Rønn Hornbech har forhandlet aftalen på plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Regeringen og Dansk Folkeparti er netop blevet enige om hvordan pointsystemet, som skal bestemme hvilke udlændige, der kan familiesammenføres i Danmark, skal skrues sammen.

Unge under 24 år skal have 120 point - dobbelt så meget som dem over 24 år, for at komme til landet.

Pointene kan optjenes ved erhvervsarbejde, uddannelse og sprog, og kan suppleres ved blandt andet ikke at ville bosætte sig et ghetto. Du kan se detaljerne i pointsystemet her.

- Vi vil gerne sikre, at dem der kommer til Danmark, de bidrager, siger Dansk Folkepartis integrationsordfører, Peter Skaarup, om aftalen.

Han kalder aftalen for strammer-politik, som samtidig gør, at unge under 24 år kan komme ind, hvis de kan bidrage med noget til landet. 

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech kalder også aftalen for en stramning af de gældende regler.

- Det er i høj grad en stramning. Vi vil have nogle kvalifikationer, så man ikke kan vente sig til adgang, siger integrationsministeren.

Målet med aftalen er at stille krav om sprogkundskaber, uddannelse og erhvervserfaring for at sikre, at udlændingene kan og vil bidrage til det danske samfund.

Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede omridset af aftalen for mere end en uge siden i forbindelse med aftalen om næste års finanslov. Men siden har den endelige udformning skabt intern uro i de to regeringspartier Venstre og De Konservative.

Uenigheden i Venstres folketingsgruppe brød ud, da Eyvind Vesselbo tirsdag krævede at få en drøftelse i folketingsgruppen, før aftalen kunne lukkes. Et krav, som gruppeformand Kristian Jensen hurtigt afviste. Sidst på dagen erklærede Vesselbo sig dog tilfreds.Hos De Konservative har den tidligere folketingspolitiker Viggo Fischer kritiseret udlændingepakken for at være udansk og uværdig, mens en række konservative kredsformænd i en rundspørge har givet udtryk for, at udlændingepolitikken ikke skal strammes yderligere.

Aftalen hænger på Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen, som sidder med det 90. mandat. Men han melder sig klar til  at stemme for.

/ritzau/
 
Opdateres