Udlændingeadvokat: Asylansøgeres muligheder svækkes ved snyd

Irakiske asylansøgere, der snyder med identiteten, risikerer at svække muligheden for asyl, hvis det opdages.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

634 asylansøgere, der alle sagde, at de var forfulgte og undertrykte statsløse fra Kuwait, har ifølge Udlændingestyrelsen snydt med identiteten for at opnå asyl. Det skriver Jyllands-Posten.

Bidoonere er en befolkningsgruppe af statsløse i Kuwait. Det er især statussen som statsløs, der gør, at asylansøgere hævder at tilhøre gruppen, fordi de har langt større sandsynlighed for at opnå asyl.

Jytte Lindgård, der er formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, har ikke selv arbejdet med sager om bidoonere, men hun siger, at det også er et problem i andre befolkningsgrupper.

- Jeg har også haft klienter, der i gåseøjne har skiftet identitet. Når deres sag er blevet sendt ud til Interpol, så viser det sig pludselig, at de ikke hedder, det de siger og kommer også fra et andet land, siger hun.

Et specialteam i Udlændingestyrelsen har undersøgt identiteten på over 700 asylansøgere, og det har ført til, at 634 ifølge Udlændingestyrelsen har snydt med identiteten.

- De risikerer at svække deres troværdighed gevaldigt, og hvis de bliver opdaget i det, vil det gøre deres muligheder for asyl langt sværere, siger Jytte Lindgård.

Når nogle ansøgere snyder med ansøgningen, kan det gå ud over uskyldige.

Abdulaziz Alinezi sidder på et asylcenter i Vesløs, og han holder fast i, at han er bidooner, men han har fået afslag på sin ansøgning.

- Det er en joke. Mit land, Kuwait, hvor min familie går 300 år tilbage, vil ikke anerkende mig og give mig papirer på min identitet. Og nu tror de danske immigrationsmyndigheder ikke på mig, fordi jeg ikke har papirer, siger han til Jyllands-Posten.

Udlændingestyrelsen begrunder afslaget med, at de lægger vægt på, at flere af Abdulaziz Alinezis familiemedlemmer er registreret som irakiske statsborgere i Grækenland.

Det er blandt andet asylansøgere fra Irak, der har snydt med identiteten. Sidste år fik 13 procent af ansøgerne fra Irak asyl i Danmark.

Samtidig fik 82 procent af folk, der er statsløse, asyl, og det er derfor, at de snyder, mener formanden for udlændingeretsadvokaterne.

- Det er problematisk, fordi det er bekosteligt for samfundet, og det svækker mulighederne for de reelle asylansøgere, siger Jytte Lindgård.

26 bidoonere har siden 2000 ifølge Jyllands-Posten fået asyl.

/ritzau/