Udenrigsordfører om aflyst NATO-konference: »Jeg har aldrig oplevet noget lignende«

Søndagens aflysning af en NATO-konference på Frederiksberg Slot, får politikere til at reagere. »Det er forkert, at man begynder at nedlægge veto mod oplægsholdere,« mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Michael Aastrup Jensen (V), som ses til venstre, er forundret over, at den amerikanske ambassadør Carla Sands har nedlagt veto mod en taler, hun kalder for Trump-kritisk. Talen skulle være holdt på en international NATO-konferende på Frederiksberg tirsdag 10. december, men konferencen er nu aflyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag morgen kom det frem, at en NATO-konference på Frederiksberg Slot i anledningen af NATOs 70-års jubilæum er blevet aflyst.

Konferencen var søsat af Atlantsammenslutningen og den amerikanske ambassade. Årsagen til aflysningen er, at den amerikanske ambassadør Carla Sands har nedlagt veto mod NATO-eksperten Stan Sloans deltagelse som taler, da ambassadøren mener, at han er for kritisk over for Donald Trump.

Michael Aastrup Jensen (V)

»Jeg er forundret, og i mine mange år i politik har jeg aldrig oplevet noget lignende. Jeg kan ikke lide det, det er meget udansk.«


Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, forstår godt, hvorfor Atlantsammenslutningen har trukket i nødbremsen og vælger at aflyse konferencen, men han er forundret over baggrunden for aflysningen.

»Det er forkert, at man begynder at nedlægge veto mod oplægsholdere. Jeg har selv set talen og det, han ville sige. Der er ikke noget der, som man burde blive sur over. Jeg er forundret, og i mine mange år i politik har jeg aldrig oplevet noget lignende. Jeg kan ikke lide det, det er meget udansk,« siger Michael Aastrup Jensen til Berlingske.

Trods aflysningen mener Michael Aastrup Jensen ikke, at det kommer til at få konsekvenser for et dansk/amerikansk samarbejde i fremtiden.

»Vi ved jo godt, at Trump er fintfølende, men jeg havde ikke troet det gjaldt ambassaden, men nu kan vi så se, at det breder sig. Men jeg tror nu ikke, at det får konsekvenser for samarbejdet,« siger han.

Hvordan reagerer Trump?

Udenrigspolitisk ordfører hos Det Konservative Folkeparti Naser Khader er tilfældigvis selv medlem af repræsentantskabet for Atlantsammenslutningen, men har ikke været en del af beslutningen om at aflyse eller ej. Han synes, at det er ærgerligt, at konferencen er aflyst.

»Det er ambassaden, der finansierer konferencen, og det er jo sådan, at de, der betaler, har vetoret. Jeg er uenig i ambassadens beslutning, og jeg synes, det er ærgerligt, at man aflyser konferencen. Atlantsamarbejdet er vigtigere end nogensinde. Det er vigtigt, vi får diskuteret de her ting, men også får en folkelig involvering i hele NATO-samarbejdet,« siger han til Berlingske.

Naser Khader peger på vigtigheden i at give plads til kritiske stemmer, som, han mener, er en væsentlig del af den danske debatkultur. Han vil ikke gå så langt at kalde Carla Sands' beslutning om at nedlægge veto for censur, og om der opstår samarbejdsvanskeligheder i kølvandet på denne konflikt, er i hans øjne op til Donald Trump.

»Det er afhængigt af, hvad Donald Trump tweeter ud. Jeg ved ikke, om han synes, at det er for småt at blande sig i,« siger Naser Khader.