Udenrigsministeriet går ind i sag om Gaza-afvisning

Det danske udenrigsministerium har bedt den israelske ambassade undersøge, hvorfor Margrete Auken og fem andre europaparlamentarikere har fået forbud mod at besøge Gaza.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det får et efterspil, at seks medlemmer af Europa-Parlamentets Palæstina-delegation, heriblandt den danske europaparlamentariker Margrete Auken (SF), har fået forbud mod at besøge det israelsk-kontrollerede palæstinensiske Gaza.

Udenrigsministeriet oplyser til Berlingske Nyhedsbureau, at den har taget sagen op ved at rette henvendelse til den israelske ambassade i Danmark. Den vil nu undersøge, hvorfor gruppen blev afvist fire dage inden afrejse på en tur, der har været planlagt i månedsvis.

Margrete Auken lægger ikke skjul på, at hun er rasende over afvisningen.

»Vi er officielle repræsentanter for Europa-Parlamentet og vores lande. Vi har til opgave af følge udviklingen i det besatte Palæstina - herunder Gaza, der nu er under veritabel militær belejring af Israel, som kontrollerer og nærmest spærrer al fysisk adgang til den lille landstribe med 1,7 millioner indbyggere,« siger Margrete Auken.

Afslaget på indrejse i Gaza blev meddelt parlamentarikerne i en kortfattet mail:

»På baggrund af jeres forespørgsel skal I venligst være opmærksomme på, at delegationens indrejse til Gaza via Erez Crossing ikke vil være mulig. Dette er i overensstemmelse med den politik, i henhold til hvilken Israel ikke faciliterer besøg i Gaza, som vil styrke Hamas, en terrororganisation, der er udpeget som sådan også af Den Europæiske Union.«

Afvisningen af delegationen »illustrerer tydeligt brutaliteten« fra israelsk side, mener Margrethe Auken.

»Gazas tætbefolkede område skal straffes kollektivt og nu ikke bare, fordi de kom for skade at vælge Hamas-politikere ved det demokratiske valg i 2006, men også fordi EU har besluttet aktivt at standse ethvert samarbejde med Israels ulovlige bosættelser i det besatte Palæstina. Skønt det ikke siges udtrykkeligt fra Israel, så er det kernen i denne absurde afvisning,« siger hun.

Margrethe Aukens rådgiver i Europa-Parlamentet meddeler, at gruppen vil tage fat i Europa-Parlamentets præsident, Martin Schulz, for at bede om opbakning. Han har tidligere fremhævet betydningen af rejsens formål, der både er humanitær og en støtte til den demokratiske udvikling i de palæstinensiske områder.

Ifølge de Radikales udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen (R), er afvisningen »absolut medvirkende til at ødelægge Israels omdømme«.

»Det er en dårlig beslutning, israelerne har truffet, men det er på ingen måde første gang. Israelerne kontrollerer både adgangen til Vestbredden og Gaza, og de gør det på en måde, der er utilladelig,« siger Rasmus Helveg Petersen, men tilføjer:

»Der er ikke så meget, man kan gøre ved det til gengæld. Vi kan ikke handle på det, fordi det er et suverænt anliggende. Det kan andre lande ikke med ret protestere mod, for der er ingen instrumenter, som kan anvendes, så det kan ændres.«

Delegation rejser til Jerusalem søndag. Hvis de fortsat nægtes adgang til Gaza, vil de formentlig besøge Østjerusalem og Vestbredden, oplyser Margrethe Aukens rådgiver.