Udenrigsministeren lægger nu pres på danske EP-medlemmer: Frem med jeres bilag

De øvrige danske medlemmer af Europa-Parlamentet bør følge Rina Ronja Karis eksempel og vise offentligheden deres bilag, mener Anders Samuelsen (LA).

Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), lægger nu pres på de danske medlemmer af Europa-Parlamentet og opfordrer dem til at lægge alle deres EU-bilag frem for offentligheden.

Det fortæller han til DR, efter at Folkebevægelsen mod EUs EP-medlem, Rina Ronja Kari, har lagt alle sine bilag frem for Berlingske og offentligheden i kølvandet på afsløringerne om Morten Messerschmidts mulige misbrug af EU-midler.

En gennemgang har vist, at EU bruger op mod fem millioner kroner om året på hende på et typisk år.

Alligevel afviser de øvrige danske medlemmer at lægge alle deres bilag frem, og det får nu udenrigsministeren på banen.

»Det ville bestemt være klædeligt for europaparlamentsmedlemmerne,« siger Anders Samuelsen.

Har selv lagt bilag frem

Han sad selv i Europa-Parlamentet fra 2004 til 2007, og ifølge ham selv lagde han i 2007 også samtlige bilag frem for pressen i forbindelse med en valgkamp.

Derfor er han også positiv over for, at Rina Ronja Kari har lagt alle sine bilag frem. Dengang bragte det ham nemlig i modvind, mens hans kolleger i Bruxelles - ligesom i dag - undlod at vise sine bilag for offentligheden.

»De andre, som ikke lagde bilagene frem, især blyantspengene, slap jo fri, for de sagde bare, at dem får I ikke at se. Men jeg gjorde, og det gjorde jeg gennem alle de år, jeg var i Europa-Parlamentet,« siger Anders Samuelsen til DR.

Både Rina Ronja Kari og flere eksperter har også opfordret de øvrige danske medlemmer af Europa-Parlamentet til at lægge alle deres bilag frem.

For det er helt nødvendigt, at politikerne i EU selv er med til at skabe mere åbenhed om deres adgang til midler fra EU for at komme misbrug til livs, lyder det fra Lektor i europæisk politik ved Leuven Universitet i Belgien, Wouter Wolfs.

»Det er en rigtig god udvikling, at hun lægger alt frem. Politikerne har adgang til rigtig mange penge fra alle mulige puljer, som de kan bruge på hvad som helst, uden de skal dokumentere, hvad de bruger dem på. I praksis bliver det en stor sum oven i deres i forvejen høje løn, og det er meget problematisk og kontroversielt,« siger Wouter Wolfs.

Berlingske har snakket med otte af de øvrige 12 medlemmer af Europa-Parlamentet, men ingen af dem har ønsket at lægge alle sine bilag frem.
Kun Margrete Auken (SF) og Jens Rohde (R) har ønsket at lade sig interviewe.

Jens Rohde siger, at han ikke vil »hænges ud som kriminel« i »Rina Ronja Karis cirkus«, og derfor ikke vil lægge sine bilag frem, så længe reglerne ikke pålægger ham det.

»Nej, det kunne jeg ikke drømme om. Nej, for jeg vil ikke være retsløs,« siger han.

De øvrige seks medlemmer, Jeppe Kofod (S), Ole Christensen (S), Anders Vistisen (S), Bendt Bendtsen (K), Morten Løkkegaard (V) og Morten Helveg (R) har svaret på mail og slutter alle af med, at de ikke har flere kommentarer.

Hverken Jørn Dohrmann (DF), Christel Schaldemose (S) eller Rikke Karlsson (løsgænger) har er vendt tilbage. Morten Messerschmidt er sygemeldt.

Herunder kan du se en række af Rina Ronja Karis udvalgte bilag