Udenrigsminister åbner for øget indvandring fra Afrika

Lavere fødselsrater får Kristian Jensen (V) til at åbne for "intelligent immigration" fra Afrika.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) ser muligheder i indvandring fra Afrika til Danmark. Scanpix/Sebastian Gollnow Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

600 millioner afrikanere skal ud på arbejdsmarkedet de kommende år, og antallet af europæere falder på grund af de lave fødselsrater.

Det får nu udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at erklære sig åben for det, han betegner som "intelligent immigration" til Europa.

Han kalder migration for den største udfordring for Vesten i det 21. århundrede, skriver Kristeligt Dagblad.

- Det kræver, at vi tillader migration på baggrund af uddannelser, jobmuligheder og kompetencer. De folk, der skal emigrere hertil, kunne lige så godt komme fra nogle af de afrikanske lande, siger han til Kristeligt Dagblad.

Kristian Jensen forudser, at udsigterne til en dårlig økonomisk fremtid vil få afrikanere til at emigrere.

Han mener derfor, at man skal forsøge at forbedre levevilkårene i de afrikanske lande. Samtidig skal man forsøge at skaffe samarbejdsaftaler med flere afrikanske lande på samme måde, som det er lykkedes Spanien at få et samarbejde med Marokko.

Det samarbejde har bremset den tidligere meget store flygtningestrøm derfra.

- Vi står ikke alene med hatten i hånden. Vi har også noget at tilbyde den modsatte vej, siger Kristian Jensen.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er kritiske over for udmeldingen.

- Det virker håbløst naivt.

- Danske virksomheder efterspørger højt kvalificeret arbejdskraft, og selv om nogle måske på papiret har en høj uddannelse, der kan minde om uddannelser her i landet, vil man se, at der er så store forskelle, at mange af dem slet ikke kommer i arbejde, siger DF's retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

Socialdemokratiets integrations- og udlændingeordfører, Dan Jørgensen, kalder det en misforståelse at tro, at man kan stoppe strømmen af flygtninge ved at åbne for højt kvalificeret arbejdskraft.

- Hvis virksomhederne har brug for kvalificerede medarbejdere fra udlandet, har de jo allerede mulighed for at få dem gennem forskellige ordninger i dag.

- Jeg kan simpelthen ikke se behovet for at øge indvandringen, når vi i forvejen har for mange flygtninge.

/ritzau/