Udenlandske studerende udgør højst 2,6 procent af SU-budgettet

Det holder ikke, når regeringen i 2025-planen begrunder SU-nedskæringer på 3,3 milliarder kroner med stigende udgifter til udenlandske studerende, mener S og SF.

»Udlændingene fylder forsvindede lidt i de samlede SU-udbetalinger,« siger chefanalytiker Mie Dalskov fra AE-Rådet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Socialdemokraterne og SF beskylder regeringen for at spille en falsk melodi, når den gør indsatsen mod det stigende antal udenlandske studerende til det vigtigste argument for at gennemføre nedskæringer af uddannelsesstøtten med 20 procent.

En ny analyse fra AE-rådet, som endnu ikke er offentliggjort, viser, at SU-udgifterne til udenlandske studerende, som har været i Danmark under syv år, udgør bare 2,6 procent af de samlede SU-udgifter. Samtidig tyder de nyeste tal fra den koordinerede tilmelding på, at antallet af udenlandske studerende på de videregående uddannelser er svagt faldende.

»Udlændingene fylder forsvindede lidt i de samlede SU-udbetalinger. Det er at skyde gråspurve med kanoner, når man laver et tiltag, som rammer de 97 procent danske studerende, fordi man håber, at tre procent af modtagerne vil reagere på det. Og vi aner ikke, om de vil reagere på det,« siger chefanalytiker Mie Dalskov fra AE-Rådet.

SU-udgifterne er i regnestykket sat i forhold til de samlede SU-udgifter på de videregående uddannelser, som er cirka 13 milliarder. Hvis man regner ungdomsuddannelserne med, som også rammes af nedskæringer, bliver udlændinges andel endnu mindre.

Både i helhedsplanen og i statsminister Lars Løkke Rasmussens præsentation af den blev der lagt stor vægt på de stigende udgifter til udenlandske studerende. Antallet af især rumænere på erhvervsakademierne er steget kraftigt, efter at en EU-dom i 2013 slog fast, at vandrende arbejdstagere har ret til dansk SU.

Uddannelsesordfører Mette Reissmann (S) kalder det for en »kollektiv afstraffelse« af samtlige studerende, blot fordi man har en udfordring, som hun anerkender, med en meget lille gruppe. Desuden mener Reissmann i lighed med flere eksperter, at tiltaget næppe vil virke. De danske uddannelsers kvalitet og udsigten til job bagefter vil selv med en lavere SU gøre det meget attraktivt for rumænere og andre at komme til Danmark.

»Det svarer til at slå et søm i med en badebold,« siger hun.

SFs ordfører Jakob Mark er enig og mener, at regeringen udelukkende har opfundet udlandsargumentet for at tækkes Dansk Folkeparti. Der findes masser af andre og mere effektive måder, hvorpå man kan nedbringe antallet af udenlandske studerende, påpeger han.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) afviser kritikken og henviser til, at de 320 millioner kroner, som bruges på SU til de udenlandske studerende, er »mange penge.« Regeringens nedskæringer udelukker ikke, at man også tager andre midler i brug, tilføjer hun.