Udenlandske aviser mobber Lene E.

Udenrigsminister Lene Espersen får nu også hård kritik i flere store europæiske medier. En enkelt avis kalder hende "Verdens værste udenrigsminister".

Lene Espersen har igen fået lidt at tygge på efter at udenlandske medier har rettet kritik mod hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Danmarks vicestatsminister er ”verdens værste udenrigsminister”«.

Sådan lyder overskriften på en artikel om Lene Espersen bragt i en af Englands førende onlineaviser, Telegraph.co.uk. Det er Lene Espersens mødeafbud, som har fået avisen til at kritisere Lene Espersens indsats som udenrigsminister. Og avisen er langt fra alene i sin kritik.

En række udenlandske aviser bruger hård retorik i deres kritik af Lene Espersen. Eksempelvis skriver den schweiziske avis Tages Anzeiger:

»Lene Espersen blev kendt under "Stem på blondiner"-kampagnen. Udenrigsministeren blev set som håbefuld dansk politiker. Men indtil videre er hun primært kendt for sine brølere,« skriver avisen med henvisning til de Konservatives valgkampagne i 1994, hvor Lene Espersen, Gitte Seeberg og Henriette Kjær blev fremhævet på baggrund af deres køn.

Tysk avis var først med kritikken

Det er formentlig den tyske onlineavis, Financial Times Deutchland, som har startet kritikken af Lene Espersen.

»Hun har begået den ene bommert efter den anden og i meningsmålingerne er hun på kort tid endt i kælderen. Den danske Lene Espersen er klart den mest klodsede udenrigsminister i EU. Og hun har formentlig en rekord: 13 møder har diplomaten allerede misset.«

Det skriver avisen i en artikel, som opridser store dele af den sag, der har kørt i den dansk presse siden i marts, hvor Lene Espersen valgte ikke at deltage i det arktiske topmøde i Canada, hvor blandt andet Hillary Clinton deltog.

Den tyske avis påpeger dog, at Lene Espersen ikke har været særlig heldig, da hun valgte at flyve i et charterfly til Afghanistan. Flyet kunne ikke lande, da Kabul Lufthavn var under angreb fra Taleban, hvilket forhindrede hende i at nå frem. Hun kunne i stedet have valgt at tage et militærfly, men valgte en billigere løsning.

Financial Times Deutchland kommer ikke med nogen dom over Lene Espersens fremtid om udenrigsminister, men kritiserer hende for ikke at deltage til EU-møderne den 26. Og 27 juli, hvor dagsorden ifølge den tyske avis indeholdt sanktioner mod Iran, fredsprocessen i Mellemøsten, strategiske partnerskaber med Brasilien og Indien, målene for EU's klimapolitik og EU's engagement i Sudan.

At venstres udenrigspolitiske ordfører Michael Aastrup Jensen tager sin kollega i forsvar, ved at kalde mødet for mindre vigtigt, har avisen derfor igen forståelse for.