Udelukkelsen af Sveriges-demokraterna får kritik i Danmark

Politikere hos både DF og V skoser svenske politikere for at holde Sverigedemokraterna, og 13 pct. af vælgerne, ude i strakt arm.

Sverigedemokraternes politiske leder Jimmie Åkesson ved partiets valgfest søndag aften i det centrale Stockholm, efter de første resultater rullede ind og indikerede, at partiet ville blive det tredjestørste i Sverige. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / ANDERS WIKLUND Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Mens de røde partier herhjemme glæder sig over, at vores naboer på den anden side af Sundet nu vil få en socialdemokratisk statsminister - selvom han tydeligvis sidder i en udfordrende parlamentarisk situation - reagerer flere borgerlige politikere med kritik mod det brede, politiske boykot af det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna.

Partiet blev overbevisende og med 13 pct. af stemmerne Sveriges tredjestørste parti. Og partiet mere end fordoblede sin vælgertilslutning sammenlignet med det foregående valg til Rigsdagen.

Før valgdagen har både den rød-grønne blok og den borgerlige alliance imidlertid gjort det soleklart, at ingen af dem ønsker at samarbejde med partiet - og efter valgresultatet rullede ind søndag, er tonen i det brede politiske landskab hinsidan over for Sverigedemokraterna ikke blevet mere inviterende.

Thulesen: Det er »udemokratisk«

Men sådan bør man ikke udelukke et politisk parti, der er demokratisk valgt, lyder det fra flere sider herhjemme.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kalder situationen »grotesk« og »udemokratisk«.

»Det er meget uforståeligt, at de øvrige partier kan holde Sverigedemokraterna uden for enhver form for indflydelse. Demokratiet handler om at respektere vælgerne, og de svenske vælgere har øjensynlig valgt at sige, at Sverigedemokraterna skal have et styrket mandat i den nye valgperiode, og der synes jeg, det virker udemokratisk, at de øvrige partier så vælger at se bort fra vælgernes tale,« siger DF-formanden til Berlingskes Nyhedsbureau.

Han påpeger, at Sverigedemokraterna i den forgangne valgperiode typisk har stemt sammen med den borgerlige regering og hermed vist, at partiet ønsker at samarbejde. Kristian Thulesen Dahl mener, at det store flertal af svenske politikere rent faktisk udelukker en stor del af svenskerne fra at få deres stemme hørt.

»Man siger derimod, at ti procent af de svenske vælgere ikke har noget at skulle have sagt i den næste valgperiode,« vurderer han.

Venstre forudser folkelig reaktion

Også Venstres chefstrateg Claus Hjort Frederiksen understreger, at en situation som den svenske ikke ville være tænkelig i Danmark.

»Bortset fra Poul Nyrup Rasmussen, der fra Folketingets talerstol gav udtryk for, at Dansk Folkeparti aldrig blev stuerene, så har vi haft den tilfredsstillelse i Danmark, at alle stemmer og alle mandater i Folketinget tæller lige, accepteres og tæller med. Det er en stor værdi,« fastslår Claus Hjort Frederiksen.

Han spår, at den brede politiske boykot af Sverigedemokraterne - og dermed også afvisningen af at tage bekymringen over indvandring seriøst - risikerer at få de folkelige protester til at vokse.

»Når jeg ser på Sverige, så er er det naturligt, at indvandringen, hvor der kommer 100.000 mennesker i løbet af et år, udløser stor bekymring i befolkningen. Og det er helt uforståeligt for mig, at samtlige partier bortset fra Sverigedemokraterna fuldstændig ignorerer den problemstilling og nærmest hånliggør de folk, der giver udtryk for en bekymring. Svenskere, der er bekymrede for indvandringen, men ikke vil stemme på Sverigedemokraterna har ingen steder at gå hen, så de svenske politikere bager op til en ret kraftig folkelig reaktion,« vurderer han.

Kritik på Twitter

På det sociale medie Twitter florerer også borgerlig kritik af den svenske situation. Her skriver eksempelvis Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen:

»Man kan mene, hvad man vil, om Sverigedemokraterna, men når de får 13 procent ved et valg, så bør man selvfølgelig tage dem alvorligt.«

Og Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Christian Skibby sender en svada mod Sverige:

»Det er useriøst, at de andre svenske partier udenom SD (Sverigedemokraterna, red.) nægter at respektere vælgernes valg. Demokrati er netop at lytte og respektere!«

Thorning er optimistisk på Sveriges vegne

Også de røde partier herhjemme har i dag været ude med reaktioner på valget hos vores svenske naboer - men her har det i højere grad handlet om at lykønske Stefan Löfven med valget og lovprise det magtskifte, der er en realitet hinsidan.

Til gengæld erkender flere socialdemokrater herhjemme i dag, at det ikke just er en nem situation, som deres svenske partifæller står i, for godt nok er de gårsdagens sejrherrer, men de har ikke et flertal hjemme. Og skal Sverigedemokraterna holdes ude, som lovet, så må flertallet hentes ved at bejle til den borgerlige blok.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er dog optimistisk på den kommende svenske regerings vegne.

»Det er en svær situation, de står i, og det tror jeg, at alle i Sverige er klar over,« siger hun til TV2 News og sammenligner den med hendes egen regerings situation, hvor de fra første færd har været afhængige af støtten fra deres parlamentariske grundlag i Enhedslisten eller at kunne opnå et andet politisk flertal.

»Det viser jo, at selvom man har en parlamentarisk udfordrende situation, så kan man godt være en regering, der får gjort rigtig meget. Det har vi gjort i Danmark,« siger hun.

Socialdemokraternes EU-ordfører Morten Bødskov kalder det »fantastisk«, at Sverige nu får en S-ledet regering og han roser samtidig Stefan Löfven for blandt andet at være en dygtig forhandler - og det får han brug for fremadrettet, lyder det.

»Han står over for et valgresultat, der giver en mindretalsregering, der fra sag til sag skal kæmpe sig til et flertal for sine forslag, men han har meget stor erfaring med at forhandle sig frem til resultater,« siger Morten Bødskov til Berlingske Nyhedsbureau.