Uddannelsesvejledere advarer: Ny SU-reform spænder ben for unge

En række unge mennesker står med håret i postkassen, efter den nye SU-regler der byder, at SU-kassen smækker i, når man har påbegyndt mere end fem uddannelser, advarer uddannelsesvejledere.

Læs mere
Fold sammen

I forholdsvis ubemærkethed trådte nye regler for SUen i kraft 1. januar. De nye regler betyder blandt andet, at man højst kan få SU til fem ungdomsuddannelser. Ordningen blev sat til at få tilbagevirkende kraft, og det har nu sendt en lang række frustrerede unge ud på landets jobcentre, advarer Ungdommens Uddannelsesvejledere nu.

»Der kan være fornuft i at sætte en stopper for de SU-ryttere, som vi desværre ved, der er. Men at der samtidig er en tilbagevirkende kraft, det kommer som en tyv om natten for mange unge, der ikke havde taget forbehold for den ændring,« siger Mark Jensen, formand for Ungdommens Uddannelsesvejledere.

Han henviser specifikt til den gruppe af unge mennesker, der allerede har påbegyndt fem forskellige ungdoms- og erhvervsuddannelser og samtidig den gruppe, der allerede har påbegyndt 3-4 forskellige uddannelser, og som nu føler et økonomisk pres.

»Jeg vil påpege problemet for de unge, der aktuelt bliver ramt af SU-begrænsningen for fortidens syndere, som er begået på et tidspunkt, hvor der ikke har været begrænsning på antal påbegyndte ungdomsuddannelser i forhold til at modtage SU,« siger Mark Jensen.

Han siger samtidig, at man ikke har noget reelt overblik over hvor mange unge, der er blevet ramt af de nye stramninger, men at der er »mange«. Han anbefaler af samme grund, at man nulstiller taxameteret.

»Jeg synes, man skal nulstille det herfra, så der er 2-3 skud i bøssen endnu for de her unge. Der er unge, der har været i gang med fem uddannelser, men som stadigvæk har oprigtig mod på en ny,« siger Mark Jensen.

Det ønske afviser Venstres uddannelsesordfører, Esben Lunde Larsen (V), dog blankt.

»Det har en konsekvens i det her samfund, når man ikke orienterer sig om, hvordan reglerne er. Vi havde i forvejen hos Venstre foreslået, at kassen allerede skulle lukke efter tre uddannelser, og vi er ikke indstillet på at lave ændringer,« siger ordføreren.

Han afviser samtidig kritikken af, at ordningen er med tilbagevirkende kraft, og mener i stedet, at de ramte unge bør kigge indad.

»Det, der ikke er optimalt her, er, at der er unge, der allerede har hoppet rundt i fem forskellige uddannelser. Det vidner om manglende målrettethed, og alle har vidst, at der ville komme ændringer,« siger Esben Lunde Larsen.

Heller ikke hos Socialdemokraterne er der megen sympati at hente. De mener, det er uddannelsesvejlederne, der har svigtet, hvis der er unge, der ikke har været opmærksomme på reglerne.

»Vi vedtog de her ændringer i foråret 2013, så der er næsten gået to år, hvor alle institutioner og uddannelsesvejledere har vidst, at det ville træde kraft. Så jeg håber meget, at der har været information til de studerende, der har undersøgt mulighederne for at få en ungdomsuddannelse. Det er en ret generøs ordning, og vi vil gerne forhindre, at det blev til SU-rytteri, når man var på en uddannelse,« siger Jeppe Bruus (S), uddannelsesordfører hos Socialdemokraterne.