Uddannelsesminister vil afskaffe minuskarakter

SF vil ændre skala, så karakteren -3 fjernes. Uddannelsesministeren er enig i, at minuskarakteren bør droppes.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) mener, at det virker forkert, at vi kan bedømme børn og ugne med minuskarakterer. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil af med karakteren -3 på karakterskalaen.

Ministerens budskab kommer, efter at SF er kommet med et forslag om en ny karakterskala.

»Jeg tror, vi grundlæggende ser ens på det, i forhold til at den nuværende skala har nogle udfordringer.«

»Jeg deler bekymringen om, hvad det gør ved vores børn og unge, at vi giver dem minuskarakterer. Det er jeg principielt imod,« siger hun.

Minuskarakteren, som ministeren ønsker at droppe, gives for den »helt uacceptable præstation«.

Karakterskalaen har i dag syv trin: -3, 00, 02, 4, 7, 10 og 12. For at bestå skal man mindst have karakteren 02.

SF foreslår ifølge DR Nyheder, at karakterskalaen skal laves om, så den i stedet har trinene 0, 2, 4, 6, 8, 10 og 12, hvor karakteren 2 eller højere er bestået.

Det er for tidligt at konkludere, hvordan en ny skala skal se ud, og om den skal ligne SF's forslag, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

»Det vigtigste er, at vi har en skala, som fungerer i hverdagen for dem, der skal bruge den,« lyder det.

Artiklen fortsætter under faktaboksen:

Undervisningsordfører Jacob Mark (SF) fortæller, at ændringen af skalaen skal være med til at gøre op med nulfejlskulturen i uddannelsessystemet.

»Det kræver, at vi skruer ned for karakterer i det hele taget. Men det kræver også, at vi ændrer karakterskalaen,« siger Jacob Mark til Ritzau.

Partiet vil desuden ændre beskrivelserne af, hvad man skal gøre for at få en god karakter.

»I dag handler det alene om at få nul fejl, hvor den tidligere skala også belønnede kreativitet og originalitet,« siger Jacob Mark.

Det var i 2006, at syvtrinsskalaen blev indført i stedet for den gamle 13-skala. Den nye skala skulle blandt andet sikre en bedre sammenligning af karakterer internationalt.

Ifølge SF vil også en ny skala kunne bruges internationalt.

»Vores vurdering er, at man også vil kunne bruge denne her udenlands. Den ligger jo også meget tæt op af den skala, man ændrede til (i 2006, red.),« siger Jacob Mark.

De Radikales uddannelsesordfører, Katrine Robsøe, vil ligesom SF og ministeren have gjort op med karakteren -3.

»Det giver ikke mening, at unge mennesker kan dømmes til minus. Samtidig er der uhensigtsmæssige hop i den nuværende skala, som vi vil se på,« siger hun og understreger, at en ny skala stadig skal kunne bruges internationalt.

I Dansk Folkeparti er uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl også klar til at droppe -3. Han ønsker dog at genindføre den gamle 13-skala.

»Vi kan være bekymrede for, at den ligner for meget den nuværende, hvis man ændrer den til en 0-12-skala, siger han og afviser bekymring om, at 13-skalaen vil give problemer internationalt.«

»Vi skal lave en skala, som fungerer godt i det danske uddannelsessystem og er god for de danske studerende, så må vi forklare resten af verden, hvordan den egentlig kan sammenlignes,« siger han.

/ritzau/