Udbetaling Danmark har adgang til data om flere millioner danskere

For at komme sociale bedragere til livs har Udbetaling Danmark mulighed for at indsamle, samkøre og videregive oplysninger om modtagere af kontante ydelser. Med et nyt lovforslag vil regeringen give myndigheden yderligere beføjelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du modtager børnetilskud, kontanthjælp, pension eller andre ydelser, kan Udbetaling Danmark tjekke dine oplysninger for at finde ud af, om du er berettiget til ydelsen.

Et nyt lovforslag fra regeringen, som netop er sendt i høring, vil udvide Udbetaling Danmarks beføjelser og give myndigheden mulighed for også at indhente og videregive oplysninger om samlevere til de i alt 2,7 millioner danskere, som modtager ydelser fra staten. Det skriver Jyllands-Posten.

I dag tilføjer Udbetaling Danmark hver måned flere hundrede danskere, der modtager offentlige ydelser, til den såkaldte »undringsliste«, som er en liste over de personer, der har en mistænkelig adfærd og måske ikke har ret til at modtage deres ydelse.

Listerne bliver lavet ved at sammenholde dataregistre, som indeholder oplysninger på flere millioner borgere, men nøjagtig hvilke oplysninger, der er tale om, kan end ikke Folketinget få detaljer om. Udover Udbetaling Danmarks allerede eksisterende beføjelser, vil regeringen med lovforslaget altså udvide muligheden for at indsamle informationer.

Loven bliver kritiseret for at være for vidtgående.

Kritikken kommer blandt andet fra Jacob Mchangama, som er direktør i tænketanken Justitia. Han kalder Udbetaling Danmark for velfærdsstatens NSA.

»For det er meget vidtgående, at man indhenter og deler personfølsomme informationer om så mange helt almindelige danskere, der endda ikke har været under nogen konkret mistanke,« siger Jacob Mchangama til avisen.