Uanset religion eller levemåde: Nye Borgerlige vil stemme mod statsborgerskab til mennesker fra muslimske lande

Ved Nye Borgerliges sommergruppemøde søndag understregede formand Pernille Vermund, at partiet ikke kommer til at stemme for nogen statsborgerskaber til mennesker, der kommer fra ni muslimske lande. Ifølge formanden vil det være »fuldstændig umuligt at vurdere, om de opdrager deres børn til at blive gode, danske medborgere, eller om det er udlændinge, der opdrager deres børn til at sætte islam over det at være dansk«.

Nye Borgerlige blev stiftet i 2015 og fik ved forsommerens folketingsvalg fire mandater valgt ind i Folketinget. De fire mandater gik til frihedsordfører Lars Boje Mathiesen, familieordfører Mette Thiesen, fremskridtsordfører Peter Seier Christensen og formand og fædrelandsordfører Pernille Vermund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Hvis det står til Nye Borgerlige, skal mennesker fra muslimske lande slet ikke have dansk statsborgerskab. Statsborgerskab er en gave og ikke en rettighed, lød det på partiets sommergruppemøde søndag.

Torsdag i den forgangne uge skrev folketingsmedlem fra partiet Mette Thiesen på Facebook, at »troende muslimer skal slet IKKE have dansk statsborgerskab,« og at hun med sin plads i Indfødsretsudvalget i Folketinget vil stemme mod alle statsborgerskabsansøgere, der kommer fra muslimske lande.

»I dag har jeg været til mit første møde i Indfødsretsudvalget. Jeg regner ikke med, at mit arbejde bliver svært i det udvalg. I Nye Borgerlige vil vi nemlig stemme nej til at give dansk statsborgerskab til folk, der kommer fra lande baseret på muslimske værdier,« skrev familieordføreren torsdag.

Adspurgt om det er partiets linje, svarer formand Pernille Vermund klart ja:

»Vi må erkende, at det er utroligt svært at fratage folk statsborgerskab, som har fået det, uanset om man begår landsskadelig virksomhed eller kriminalitet. Derfor er det for mig afgørende, at vi stopper med at give statsborgerskab til dem, der kommer fra muslimske lande, indtil der er styr på udlændingepolitikken,« siger hun.

På trods af religionsfriheden i Danmark, ser formanden ikke partiets afvisning af statsborgerskab til mennesker fra muslimske lande som en udfordring.

»I princippet kunne vi sige, at vi slet ikke ville give statsborgerskab til nogen,« lyder det fra formanden.

»Men det har vi ikke valgt at gøre. Vi har hverken problemer med folk, der kommer fra vestlige lande eller østasiatiske lande, vi har til gengæld store problemer med specifikt ni muslimske lande, hvor vi kan se, at ikke bare de mennesker, der kommer hertil, men også deres børn, er voldsomt overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne,« siger hun videre.

Dertil siger formanden, at det er »fuldstændig umuligt«, når man tildeler statsborgerskab til udlændinge, at vurdere, »om de opdrager deres børn til at blive gode, danske medborgere, eller om det er udlændinge, der opdrager deres børn til at sætte islam over det at være dansk«.

Så uanset levemåde eller religion, så vil man alene på baggrund af, hvor man kommer fra, ikke få statsborgerskab, hvis det stod til jer?

»Det er korrekt. Så længe der ikke er styr på udlændingepolitikken, og i en erkendelse af at vi har givet statsborgerskab til alt for mange, der ikke skulle have haft det, må vi sætte en stopper for det.«

De ni lande, som Nye Borgerlige ikke kommer til at stemme for statsborgerskab til personer fra, er Irak, Afghanistan, Iran, Marokko, Pakistan, Somalia, Libanon, Syrien og Tyrkiet.

»Jeg har sådan set læst Koranen«

Det er ikke første gang, Mette Thiesen har været på Facebook med budskabet om, at ingen mennesker, der betragter sig selv som troende muslimer, burde kunne få statsborgerskab i Danmark.

Dengang lød argumentet fra Mette Thiesen, at en troende muslim tilslutter sig hele Koranen, og dermed også sharia og kalifatet.

I august sidste år udtalte Mette Thiesen til Berlingske, at »hvis du er det, som man kalder troende muslim, køber du ind på alle dele af Koranen, og gør du det, er du ikke assimileret i Danmark,« og dermed altså ikke vil kunne få statsborgerskab ifølge folketingsmedlemmet.

På daværende tidspunkt spurgte Berlingske Mette Thiesen, hvad hendes belæg var for, at troende muslimer ikke vil tilslutte sig danske værdier, sagde hun dengang:

»Det bygger jeg sådan set på, at troende, religiøse muslimer køber ind på, at det er Guds ord – de er nedskrevne. Og det er et problem, at de køber ind på det.«

Hvor ved du det fra?

»Jeg har sådan set læst Koranen,« svarede hun dengang, men kunne ikke komme med yderligere belæg.

Nye Borgerlige har ikke længere tre ufravigelige krav

Foruden spørgsmålet om, hvorvidt Nye Borgerlige udelukker alle mennesker fra de ni muslimske lande, blev det på sommergruppemødet også tydeligt, at Nye Borgerlige vil forsøge at samarbejde med regeringen.

Pernille Vermund understregede, at de fire folketingsmedlemmer »ikke kommer til at sidde med armene over kors« de næste fire år, men at de tværtimod vil forsøge at samarbejde med regeringen om at få gennemført et nyt asylsystem:

»Det er mit indtryk, at Mette Frederiksen har en rimelig forståelse af de store udfordringer, som 40 års fejlslagen udlændingepolitik har påført det danske samfund,« lød det fra partiformanden ved pressemødet.

Under valgkampen og under regeringsdannelsen stod Nye Borgerlige hårdt på sine tre ufravigelige krav, når det handler om udlændingepolitikken.

Men det er altså ikke længere gældende, lyder det fra partiformanden.

»Vores tre krav var i forbindelse med regeringsdannelsen, og vi var tydelige omkring, at der ikke skulle sidde en statsminister på vores mandater, uden at han indfrier de her tre krav. Nu sidder Mette Frederiksen ved magten, og vi har også sagt fra begyndelsen, at hvis der blev et rødt flertal, så kommer vi ikke til at sætte os med korslagte arme,« siger Pernille Vermund.

Så de tre ufravigelige krav gælder ikke længere?

»De har altid været gældende for en regeringsdannelse; det har været vores krav for at pege på en kommende statsminister. Men det er klart, at når der ikke er et borgerligt flertal, så har Mette Frederiksen ikke behov for vores mandater,« siger formanden.

De tre ufravigelige krav, som Nye Borgerlige har opstillet gennem en lang periode, har været, at der skulle indføres et totalt asylstop, at udlændinge skal forsøge sig selv, og at kriminelle udlændinge ville skulle udvises fra Danmark efter første dom.