Tvivl om tillægsaftale: Konservative krav kan ende i naturpakke

Statsministeren vil ikke svare klart på, om de Konservative får en selvstændig tillægsaftale til landbrugspakken. I stedet kan de grønne krav ende som en del af regeringens planlagte naturpakke. En dårlig idé, mener Danmarks Naturfredningsforening.

arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den har fået et kønt men ikke lidet flatterende kælenavn. »Pyntegrønt«.

Den miljøkompenserende tillægsaftale til landbrugspakken, som de Konservative har stået stejlt på den seneste uge, og som partiet fortsat står fast på, selvom Eva Kjer Hansen (V) har trukket sig som miljø- og fødevareminister.

Det har set ud som en kendsgerning, at der ville ende med at falde pyntegrønt af til de Konservative, men nu er det pludselig usikkert, hvorvidt de konservative krav munder ud i en reel tillægsaftale, der afbøder konsekvenserne af den omstridte landbrugspakke, der blandt andet giver landmænd lov til at gøde mere.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ville under tirsdagens spørgetime i folketingssalen direkte adspurgt ikke svare klart på, om der kommer en tillægsaftale. Og ifølge Berlingskes oplysninger er der i regeringen overvejelser om at lægge de konservative krav ind under forhandlingerne om den planlagte naturpakke i stedet for at forhandle om en selvstændig tillægsaftale.

Ingen konservativ bekymring

De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, står stadig fast på, at en tillægsaftale, der nedbringer udledningen af kvælstof, er nødvendig. Men han kan godt acceptere, hvis der ikke kommer til at være et selvstændigt forhandlingsforløb om partiets grønne krav.

»Så længe det kommer hurtigt, og der bliver tale om markante nedbringelser af kvælstofudledninger, så betyder det ikke noget for os, hvilken pakke det kommer i,« siger han.

Hvis det kædes sammen med naturpakken, vil jeres krav så være de samme?

»Ja. Vi skal have initiativer, der nedbringer udledningen af kvælstof, sådan at vi om fem år har et bedre vandmiljø, end vi har i dag. Det kan blandt andet være nogle flere naturområder som skov og stenrev ude i fjordene.«

Hvor stejlt vil I stå på dem?

»De er vigtige for os, det er der ingen tvivl om. Men der er ingen grund til at begynde at puste sig op på forhånd, inden vi har talt med ministeren.«

Men kan I ikke risikere, at I ikke får jeres krav igennem, hvis det kædes sammen med en større pakke, der handler om andet end kvælstofudledning?

»Nu skal vi ikke tage bekymringerne på forskud. Jeg tror ikke, det vil stille os dårligere, hvis det kædes sammen med en naturpakke.«

Hvad så med selve naturpakken? Hvis I står meget fast på jeres krav om at nedbringe kvælstofudledningen, kan det vel tage fokus fra andre ting i pakken?

»Vi skal nok være meget opsatte på, at det ikke betyder, at vi får en ringere naturpakke, end vi ellers ville have fået. Vi vil ikke acceptere, at der kommer færre andre naturtiltag, fordi vi skal have bragt kvælstofudledningerne ned,« siger Rasmus Jarlov.

Advarsel fra Danmarks Naturfredningsforening

Tilbage i august sidste år bebudede Eva Kjer Hansen en naturpakke, der skal beskytte de danske dyre- og plantearter og give mere urørt skov. Efter planen skal forhandlingerne om pakken indledes i løbet af de kommende måneder. Men der bør sættes mere turbo på den proces, så snart den nye minister, Esben Lunde Larsen (V), har sat sig til rette i stolen, mener Rasmus Jarlov.

»Hvis det ender med, at vi skal forhandle om mindre kvælstofudledning i naturpakken i stedet for i en tillægspakke, skal det ske hurtigt. Men jeg vil ikke begynde at sætte en deadline op for ministeren på hans anden dag i jobbet. Nu skal vi lige i dialog med ham, og så regner vi med, at han sætter en møderække op, hvor vi kan snakke om det,« siger den konservative ordfører.

Men det vil være en meget dårlig idé at kæde forhandlinger om en reduceret kvælstofudledning sammen med naturpakken, mener præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen.

»Det er jo ikke meningen, at naturpakken skal bruges til at afbøde konsekvenserne af landbrugets øgede forurening. Det skal der rettes op på selvstændigt. Når man laver en naturpakke, skal det være med fokus på, hvad der skal til for, at naturen får det bedre,« siger hun og fortsætter:

»Jeg håber, at de Konservative står fast på, at der skal gøres noget. Ellers risikerer vi at undergrave 30 års miljøindsats.«

Løkkes uklare svar

Landbrugspakken blev vedtaget med stemmer fra Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative i sidste uge trods stor virak om regnemetoderne bag pakken. Eva Kjer Hansen har fremlagt beregninger, der viser, at mængden af kvælstof i havmiljøet allerede vil blive reduceret i år og de næste seks år frem, men en række forskere har sået tvivl om, hvorvidt regnestykket er så grønt, som regeringen har udlagt det som.

Det fik de Konservative til at beskylde ministeren for at give offentligheden urigtige oplysninger, og i sidste ende udtrykte blå bloks mindste parti mistillid til Eva Kjer Hansen.

Lars Løkke Rasmussen stod under hele forløbet fast på, at han har tillid til sin minister, og han indkaldte partierne i blå blok til en række forsoningsmøder på Marienborg. Her forsøgte statsministeren at redde Eva Kjer Hansen ved at tilbyde de Konservative en »tillids- og tillægspakke«, men den plan stødte på grund, da det viste sig at være ultimativt for partiet, at ministeren ikke kunne blive siddende.

Under tirsdagens spørgetime spurgte S-formand Mette Frederiksen statsministeren om, hvorvidt han mener, at landbrugspakken efterlader en miljøregning. Det synspunkt »deler jeg ikke«, lød Lars Løkke Rasmussens svar.

»Vil det sige, at der ikke kommer en tillægsaftale?« ville Mette Frederiksen vide.

Det ville statsministeren ikke svare klart på:

»Det er sådan, at Folketinget har vedtaget en landbrugspakke, som på en og samme tid giver landbruget nogle bedre produktionsvilkår, skaber en mulighed for, at man kan øge råvaregrundlaget, gennemfører et paradigmeskift i den måde, vi miljøregulerer på, og uomtvisteligt på den lange bane samlet set er mere skånsom over for miljøet. Det er situationen. Og den pakke står ved magt,« sagde Løkke, der i stedet for at svare på spørgsmålet om tillægspakken henviste til regeringens planer om en naturpakke.

»Betyder det så, at den her regering overhovedet ikke skal lave andet, der har med landbrug og natur at gøre? Nej, selvfølgelig betyder det ikke det. Og det indgår allerede i regeringens planlægning, at vi her senere i foråret lægger en naturpakke frem til drøftelse,« sagde statsministeren.