TV2: EU tilbyder Danmark søgeadgang til Europol

Regeringen er ifølge TV2 tæt på at sige ja til en aftale om Europol, der vil være mere bureaukratisk end nu.

Danmark risikerer at ryge helt ud af det europæiske politisamarbejde Europol, hvis ikke regeringen bliver enig med EU om en tilknytning. Det skyldes, at Danmark på grund af retsforbeholdet ikke kan være med, når samarbejdet efter planen bliver overstatsligt. Arkivfoto. Scanpix/Lex Van Lieshout Fold sammen
Læs mere

Danmark får ifølge TV2 tilbudt en Europol-aftale fra EU-Kommissionen, der betyder, at Danmark får søgeadgang i Europol via en forbindelsesofficer.

TV-stationen kan erfare, at kommissionen har foreslået en aftale om det europæiske politisamarbejde, der er en udvidet version af den aftale, Norge har.

Dansk politi får stadig mulighed for at søge i Europols databaser, erfarer TV 2. Det bliver dog ikke direkte som i dag.

Fremover skal det i stedet ske via en forbindelsesofficer, som er ansat ved Europol, og som dansk politi kan bede om at foretage den ønskede søgning, oplyser TV2.

- Det er uklart, om forbindelsesofficererne skal sidde i Europol-hovedkvarteret, eller om de sidder i Danmark. Det vil være en stor fordel for de danske betjente, siger TV 2's politiske analytiker Thomas Funding.

Den løsning, Danmark bliver tilbudt, er ifølge TV2 noget bedre end den parallelaftale, Norge har i dag. Norge må bede om lov til at søge fra gang til gang - noget, der ofte går to dage med.

- Modellen ligner et kompromis. Det er bedre end den løsning, Norge som ikke-EU-land har, men dårligere end den aftale, vi ville have haft, hvis det var blevet et ja ved folkeafstemningen i december sidste år, siger Thomas Funding.

Det er et år siden, at de danske vælgere stemte om at afskaffe det danske retsforbehold og erstatte det med en såkaldt tilvalgsordning.

53,5 procent af vælgerne stemte nej. Og siden har regeringen forhandlet med EU om, hvilket forhold dansk politi så skal have til det europæiske politisamarbejde.

Alene i 2014 foretog dansk politi 72.000 søgninger i Europols informationssystem EIS - svarende til næsten 200 om dagen.

Partilederne er onsdag indkaldt til møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om netop Europol.

/ritzau/