TV-klip sår tvivl om Vilhelmsens forklaring i Zornig-sag

Der er skabt ny tvivl om socialminister Annette Vilhelmsens forklaring om millionstøtte i Zornig-sagen, mener to eksperter på baggrund af tv-optagelser, der endnu ikke har været offentliggjort. Socialministeren afviser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Videooptagelser, som ikke før har været vist, sår nu ifølge to eksperter tvivl om socialminister Annette Vilhelmsens (SF) redegørelse til Folketinget for sin millionstøtte til Huset Zornig, skriver dr.dk.

Socialministeren har tidligere forklaret Folketinget, at hun først traf beslutningen om at give millionstøtten til Huset Zornig den 19 september, men DRs optagelser er fra et møde mellem socialministeren og Lisbeth Zornig Andersen dagen før. På optagelserne, der stammer fra råmaterialet til DR2 programmet »Stemmer på Kanten«, fortæller Zornig Andersen både før og efter mødet, at hun allerede »har fået en million«. De pågældende optagelser kom ikke med i programmet, og DR blev først for to dage siden opmærksom på, at de eksisterede.

Zornig siger på optagelsen vej ind til møde med Annette Vilhelmsen i Socialministeriet:

»Næste punkt på kampagnekalenderen, det er et møde med Annette Vilhelmsen, som lige har givet os en million til kampagnen. Og nu skal jeg op og fortælle hende, hvad vi har tænkt os at bruge den til.«

»Faktum er, at vi har fået en million, men at vi selvfølgelig også søger den, som man skal med den slags tilskudsmidler,« siger Lisbeth Zornig.

Da hun træder ud fra mødet med Vilhelmsen, siger Lisbeth Zorning til kameraet:

»Jeg synes, at det vigtige her har jo været også at klæde Annette Vilhelmsen på til at kunne svare på, hvad den her million går til. Som hun har afsat til kampagnen.«

Birgit Poulsen, der er lektor i offentlig administration ved RUC og har set optagelserne, er ikke tvivl om, at Lisbeth Zornig er af den opfattelse, at hun har fået pengene på mødet 18. september.

»Ud fra Zornigs indstilling før mødet og efter, er det klart, at hun har en opfattelse af, at den million er ikke kommet i fare - der er ikke tvivl om at hun får millionen. Og når man ser de her klip, så lader det jo til at beslutningen har været truffet før,« siger Birgit Poulsen til DR Nyheder.

Juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet mener, at man ud fra optagelserne må konkludere, at en af parterne lyver.

»Enten har Zornig opfundet alt, hvad det her møde skulle handle om. Eller også har Vilhelmsen talt usandt over for Folketinget på samråd,« siger han.

Socialminister Annette Vilhelmsen har set optagelserne, men hun har ikke ønsket at lade sig interviewe. Hun har i stedet sendt en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

»Jeg mener ikke, at de optagelser jeg har fået vist i dag, ændrer på det, jeg har oplyst til Folketinget om sagen. Lisbeth Zornig Andersen vælger på mødet 18 september 2013 at præsentere sine planer for anvendelsen af en million til kampagnen. Det lytter jeg til, men der er ikke tale om, at vi drøfter ansøgningen fra Stemmer på Kanten eller sagsbehandler den på mødet. Det er vigtigt for mig at slå fast, at jeg selv har taget initiativ til at få iværksat en uvildig advokatundersøgelse af hele sagen.«

DR | Se udsendelsen fra TV Avisen her (eksternt link).