Tusindvis af afviste asylansøgere bliver i Danmark

Politiet mislykkes med at udsende afviste asylansøgere omkring to til tre gange om dagen, viser en aktindsigt fra Rigspolitiet. Venstre kalder det absurd og varsler nye tiltag.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere asylansøgere kommer til Danmark, hvilket er mere end dobbelt så mange som for bare få år siden. Over halvdelen af asylansøgerne bliver afvist, men det mislykkes dagligt at udsende de afviste asylansøgere, viser en aktindsigt, som Radio24syv har fået fra Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter.

Fra 2013 til maj i år er 2.140 planlagte udsendelser ikke blevet til noget. Det svarer til, at politiet mislykkes med at udsende personer mellem to og tre gange om dagen. Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, varsler nye tiltag.

»Det er jo helt absurd, og det er en af de ting, vi vil tage kraftigt hånd om efter sommeren. Hvis vi ikke er gode til at få udsendt folk, kan det tiltrække endnu flere asylansøgere,« siger Venstres integrationsordfører,« Marcus Knuth, til Radio24syv.

Politiet har forgæves forsøgte at udsende de samme asylansøgere flere gange, og der er altså derfor tale om 2.140 mislykkede udsendelser og ikke personer.

Rigspolitiet henviser til en statusrapport fra april 2015 for at forklare de mislykkede udsendelser. Og årsagerne er mange. Blandt andet tillader de iranske og irakiske myndigheder ikke, at det danske politi tvangsudsender afviste asylansøgere til landene, hvis de ikke længere har deres pas.

»Vi skal blive bedre til at tage en dialog med lande, der ikke vil tage imod vores afviste asylansøgere. Nogle af de her lande modtagere jo bistand fra os, og dem skal vi være skrappere over for, siger Venstres integrationsordfører,« Marcus Knuth til Radio24syv.

Andre årsager til de mislykkede hjemsendelser kan være lange sagsbehandlingstider i særligt afrikanske lande, problemer med at identificere udlændingenes hjemland på grund af falske dokumenter, og afviste asylansøgere, der klager til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol eller søger om opholdstilladelse på et nyt grundlag.

Politiet oplever derudover et stigende problem med afviste asylansøgere, der gør modstand i flyet i sådan en grad, at kaptajnen ikke vil lette med dem. Og nogle afviste familier splitter sig op, så politiet ikke kan sende familiemedlemmerne samlet ud af Danmark, hvilket der som udgangspunkt kræves af etiske hensyn.

»Vi vil kigge på muligheden for i højere grad at tillade politiet at udsende familier, selvom de ikke er samlede, men vi skal først til at gennemtænke mulige løsninger nu,« siger Marcus Knuth fra Venstre.

Sidste år lykkedes det politiet at udsende 599 afviste asylansøgere. Kun 82 personer rejste af dem selv ud af Danmark. Ved udgangen af 2014 manglede politiet stadig at udsende 1.686 afviste asylansøgere. De fleste kommer fra Somalia, Iran og Afghanistan.