Tuneser skal bo i Sandholmlejren

Opdateret kl. 19.24 Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om stramme reglerne for personer på tålt ophold.

Dansk Folkeparti satte tidligere forhandlingerne om næste års finanslov på stand by på grund af reglerne for personer på tålt ophold. - Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og Dansk Folkeparti kan nu igen rette fokus mod at få færdigforhandlet finansloven.

Det ligger fast, efter finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) har garanteret DF-formand Pia Kjærsgaard, at man får styr på en tunesisk mand, der er på tålt ophold, selv om PET vurderer, at han har planlagt et mord på en af tegnerne bag Muhammed-karikaturerne.

Dagbladet BT kunne i dag afsløre, at tuneseren – til trods for at angiveligt er en stor trussel – bor få minutter fra tegneren Kurt Westergaard, og DF har i dagens løb krævet, at regeringen greb ind over for dette, før man ville forhandle de sidste elementer af finansloven på plads.

For kort tid siden kunne finansministeren så fortælle, at politiet vil pågribe manden øjeblikkeligt og sørge for, at han reelt flytter til Sandholmlejren, hvor han har fået besked på at opholde sig af Udlændingeservice.

- Det kan ikke være rigtigt, at en mand, der er mistænkt for at være involveret i at ville dræbe Kurt Westergaard og som er en fare for landets sikkerhed og burde være rejst ud, render rundt ovre i Århus, når Udlændingeservice har besluttet, at han skal tage fast ophold i Center Sandholm.

Manden vil blive overvåget
Samtidig hastebehandler man et lovforslag fra regeringen, der fremsættes i næste uge, hvor man generelt skærper kravene til udlændinge på tålt ophold og bl.a. indfører mere kontrol – med elektroniske fodlænker og hyppigere tjek - for at sikre sig, at personerne bliver, hvor de har fået besked på at blive.

- Det er fint, at vi skynder os med den lov, for det er jo et problem, at den her tuneser eksempelvis kan bo i sin lejlighed i Århus. Det er uholdbart, og det primært optaget mig i dag. Vi kunne ikke gå videre, når det her var uafklaret, siger DF-formand Pia Kjærsgaard.

Indtil denne nye lov træder i kraft, er det dog uklart, hvorvidt man helt vil kunne holde tuneseren i den nuværende sag fra at tage til Århus.

- I sidste instans kan man tilbageholde ham, siger Lars Løkke Rasmussen, men giver dog udtryk for, at det ville kræve en forudgående retssag, hvis man skal tilbageholde ham mere permanent.

I første omgang vil man holde øget opsyn med manden for at sikre sig, at han ikke igen flytter til Århus, hvor både Kurt Westergaard og tuneserens familie bor.

Tuneseren, der nægter sig skyldig, har aldrig været for en stillet for en dommer, men er udvist via en administrativ afgørelse.