Tuneser-sag afbryder finanslovsforhandlinger

DF kræver, at regeringen forhindrer, at terrormistænkt tuneser bor tæt ved Muhammed-tegneren Kurt Westergaards hjem i Århus.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti kræver en øjeblikkelig afklaring på, hvordan en terrormistænkt tuneser kan bo tæt ved Muhammed-tegneren Kurt Westergaards hjem i Århus.

Ifølge TV 2 News er det krav nu skyld i, at de igangværende finanslovsforhandlinger er udskudt til kl. 14.30. Dansk Folkeparti vil nemlig ikke forhandle videre, før end regeringen har forklaret sig.

Dansk Folkepartis krav skyldes, at den 36-årige, der er på tålt ophold i Danmark, ifølge dagbladet B.T. ikke sidder i Sandholmlejren, men i sin lejlighed i Århus, ikke langt fra den mand, han er mistænkt for at ville dræbe.

Rønn Hornbech: Det er et rygte
Inden dagens forhandlinger med VK-regeringen om næste års finanslov, sagde Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard:

- Jeg synes simpelthen, at det er det mest oprørende, og jeg har tænkt mig at rejse det derinde. Naturligvis. Reglerne er sådan - jeg synes, at de er forkerte og bør laves om - men det er Udlændingestyrelsen, som bestemmer, hvor en på tålt ophold skal bo: Hos familien eller på Center Sandholm. Og det er jo fuldstændig urimeligt, at han bor i den samme lejlighed, hvor politiet har anholdt ham. Det er fuldstændig ude af proportioner, og jeg vil ikke acceptere, at vi ikke får et ordentlig svar på regeringen på det her. Det dur jo ikke. Det krænker i den grad borgernes retsopfattelse. Vi må stå sammen om Kurt Westergaard i den her sag.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har allerede bebudet, at hun i den kommende uge fremlægger et forslag om, at personer, der lever i Danmark på såkaldt tålt ophold, faktisk skal bo og overnatte i Sandholm-lejren.

Men det hverken hurtigt nok, eller godt nok, mener Pia Kjærsgaard. Ifølge Dansk Folkepartis formand burde tuneseren - der aldrig er dømt for noget - allerede have været administrativt udvist af Danmark. Når det ikke er sket, skyldes det, at Flygtningenævnet frygter, at han risikerer at blive torteret i sit hjemland.

- Integrations- og Justitsministeriet er helt bekendt med hans sag, og at han stadig er i landet, er en fejl. Er det umuligt at udvise ham på grund af en eller anden konvention - som vi for lang tid siden burde have gjort op med - så burde han være buret inde, siger Pia Kjærsgaard.

Birthe Rønn Hornbech afviser i en mail til B.T. oplysningerne om, at den drabsmistænkte tuneser går frit rundt tæt på Kurts Westergaards hjem i Viby
- Rygter fra miljøet om hvem, der er hvor, kunne jeg ikke drømme om at stole på, skriver integrationsministeren, og tilføjer, at der er nye regler på vej

S: DF dækker over velfærdsforringelser
Retsordfører Karen Hækkerup for Socialdemokraterne kalder Dansk Folkepartis aktion for en politisk slag i luften.

- Istedet for at koncentrere sig om at få velfærden, der betyder noget for alle danskere, til at fungere, slår man ned på en enkelt mand, siger hun Til TV 2 News.

- Man forsøger at skjule, at man lægger stemmer til nedskæringer i velfærden og vælger i stedet at slå på noget symbolsk, man kan fylde medierne med, siger Karen Hækkerup.

Hun understreger, at Socialdemokraterne bakker op om det kommende lovforslag om en stramning af reglerne for personer, der lever på tålt ophold i Danmark.

- Man er her ikke på en fribillet, men fordi man ikke kan blive sendt hjem, siger hun til TV 2 News.