Troels Lund vil stoppe danskernes flugt fra land til by

Regeringens vækstplan skal skabe tusindvis af job i yderområder og stoppe urbaniseringen, lyder det.

Arkivfoto: Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen på talerstolen under Venstres landsmøde i Herning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bedre bredbånd i hele landet, flere storcentre og billigere færgebilletter til landets små øer. Regeringen har lagt 100 vækstinitiativer på bordet, og tirsdag blev der taget hul på forhandlingerne om vækstpakken.

Målet er at skabe og fastholde »tusindvis af arbejdspladser« i yderområderne, fortæller erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) efter det første såkaldte sættemøde.

»Vi får stoppet eller forsinket den urbanisering, der finder sted, hvor vores landdistrikter bliver tømt for mennesker og virksomheder. Vi bliver nødt til at have et Danmark, der hænger bedre sammen,« siger ministeren.

Hvor mange arbejdspladser regeringens vækstplan vil skabe, sætter Erhvervs- og Vækstministeriet ikke tal på. Og det viser ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen (S), at udspillet har store mangler.

»Regeringen vil ikke fortælle, hvor mange arbejdspladser det giver, og det er jo nok et udtryk for, at det desværre ikke er så mange. Jeg frygter, at kombinationen af for få arbejdspladser sammen med minusvækst i kommunerne vil give stilstand frem for vækst,« siger han.

Socialdemokraterne stejler også over planen om at tilbagerulle SR-regeringens lov om almene boliger. Den tidligere regering gav kommunerne mulighed for at kræve op til 25 procent almene boliger, når de laver lokalplaner for nye områder.

»Med regeringens udspil bliver det meget svært at få boliger, der er til at betale, når man har en lille eller helt almindelig indkomst. For os er det utroligt vigtigt, at sygeplejersken, politibetjenten og håndværkeren også kan bo i de store byer,« siger Wammen.

Flere røde partier frygter også, at liberaliseringen af planloven vil skade miljøet og naturen. Det affejer ministeren som en "rituel kritik":

»Vi har jo en interesse i, at vores natur og miljø skal have det godt. Men vi har altså også den ambition, at det ikke kan nytte noget, at man ikke kan skabe udvikling uden for vores store byer. Vores landdistrikter behøver et løft,« siger Troels Lund Poulsen.

Hos Dansk Folkeparti lytter landdistriktordfører Mette Dencker (DF) meget til bekymringen fra små købmænd, der frygter butiksdød, når store kæder får lov til at bygge større.

»Selvfølgelig skal vi have vækst og udvikling i yderområderne, men vi skal også bare lige være opmærksomme på den pris, vi betaler for det,« siger hun.

Men ordføreren har intet at frygte, forsikrer ministeren. Han henviser til, at de seneste års "restriktive planlov" ikke har betydet færre butikslukninger i yderområderne.

»Så det er jo ikke, fordi en restriktiv planlov sikrer de små dagligvarebutikker,« siger han.

/ritzau/