Troels Lund under et voldsomt pres

Undersøgelseskommission skal undersøge om fhv. skatteminister begik magtmisbrug.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) er truet på sit politiske liv, efter det i går kom frem, at Skats direktør i København, Erling Andersen, i en officiel redegørelse har beskyldt ham for at ville ændre afgørelsen i statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mands personlige skattesag, så den ikke faldt ud til ægteparrets fordel.

Oplysningerne fik i går skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) til at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal kulegrave mistanken om, at Troels Lund Poulsen begik magtmisbrug i et forsøg på at stikke en kæp i hjulet på Helle Thornings statsministerambitioner.

Ifølge Erling Andersen fik han undervejs i forløbet udleveret et notat fra departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, hvor konklusionen - ifølge Andersen - var, at Helle Thornings mand »må være skattepligtig i Danmark«. Dette notat stammede ifølge Peter Loft enten fra ministeren selv, hans særlige rådgiver eller Venstres pressetjeneste.

Erling Andersen var desuden i kontakt med embedsmænd i Skatteministeriet, der angiveligt fortalte, at både Peter Loft, Troels Lund Poulsen og dennes særlige rådgiver Peter Arnfeldt »angreb« Skat Københavns afgørelse og efterfølgende tilmed forsøgte at få den omgjort.

Peter Loft afviser i sin egen redegørelse om sagen, at der var tale om politisk indblanding fra ministeriets side, ligesom han er uenig i Erling Andersens fortolkning af det omstridte notat.

Troels Lund Poulsen forsikrede i går, at han »ikke har noget at skjule« og med glæde vil forklare sig for undersøgelseskommissionen. Han afviste at lægge det omstridte notat frem, men sagde, at det alene indeholder udsagn gengivet i pressen til brug for pressebehandlingen af sagen.

Professor i offentlig forvaltning Tim Knudsen mener, at sagen kan koste både Troels Lund Poulsen og Peter Loft deres karriere:

»Hvis anklagerne holder stik, står Peter Loft meget svagt, for han burde have bremset ministeren. Troels Lund står i givet fald til en kraftig kritik - det man kalder en næse eller stærk misbilligelse. Men jeg forudser ikke en Rigsretssag på det foreliggende grundlag.«