Troels Lund: Nu er sagen afsluttet for mig

Troels Lund Poulsen er glad for, at Skattesagskommissionen frikender ham for de mest alvorlige anklager. Beretningen indeholder dog også kritik af den tidligere skatteminister.

Venstres tidligere skatteminister, Troels Lund Poulsen (V), viste væsentlig interesse for Helle Thorning-Schmidts skattesag og har derfor ikke så rene hænder, som han selv giver udtryk for.

Sådan lyder en af konklusionerne i den længe ventede rapport fra Skattesagskommissionen, der blev offentliggjort mandag.

Troels Lund Poulsen har forklaret, at han forsøgte at holde sig ude af sagen, der omhandler fortrolige oplysninger om nuværende statsminister Helle Thornings Schmidt (S) og hendes mand Stephen Kinnocks skatteforhold. Men Skattesagskommissionen tror mere på den tidligere departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, som har forklaret, at ministeren blev løbende orienteret.

»Kommissionen har også noteret sig, at Troels Lund Poulsen vidste væsentligt interesse for et afgørende punkt for udfaldet af sagen - Stephen Kinnocks opholdsdage i Danmark - mens sagen verserede i Skat København,« lyder det i beretningen.

Troels Lund Poulsen står dog fast på de forklaringer, han er kommet med under kommissionens afhøringer.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at der var været uenigheder mellem Peter Loft og min forklaring i forhold til, hvor tæt jeg er blevet orienteret om sagen. Jeg har flere gange i Skattesagskommissionen givet udtryk for, hvordan jeg ser på det, og det er det, jeg kan stå på mål for,« siger Troels Lund Poulsen, som i rapporten også hænges ud for at have været med til at sprede et rygte om, at Stephen Kinnock er homoseksuel.

Den tidligere skatteminsiter bliver til gengæld frifundet for at forsøge at påvirke behandlingen af skattesagen og Skats afgørelse. Den tidligere minister er derfor også lettet.

»Jeg sætter nu et punktum i den her sag, for kernen i det var, om jeg havde forsøgt at påvirke sagens behandling og lave afgørelsen om, og til det må man sige, at der er tale om pure frifindelse,« siger Troels Lund Poulsen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) ønsker ikke at kaste sig ud i en diskussion af det politiske efterspil, som kommissionens rapport kan få. Det er i stedet op til Folketinget, som nu skal granske den 1.700 sider lange rapport.

»Ansvarsspørgsmålet på den politiske side er et anliggende for Folketinget,« siger Mette Frederiksen.

Til gengæld er Enhedslisten og SF ikke i tvivl om, at Troels Lund Poulsens rolle i sagen langt fra er afsluttet.

»Troels Lund er bestemt ikke frikendt. Kommissionen har forkastet hans forklaringer om, at han ikke blev holdt orienteret om Stephen Kinnocks skattesag, og den fastslår, at han har vist en påfaldende interesse for udfaldet af skattesagen. Samtidig har han videregivet oplysninger om Stephen Kinnocks påståede seksuelle orientering til sin spindoktor og sine ministersekretærer. Sagen er bestemt ikke slut,« siger retsordfører Pernille Skipper (Ø), som mener, at sagen bør få et politisk efterspil.

»Folketinget må vurdere, om det er acceptabelt, at misbrug af magt og fortrolige oplysninger tilsyneladende har været hverdag i Skatteministeriet under VK-regeringen, og om den centrale politiker i sagen, Troels Lund Poulsen, har levet op til sit ansvar som minister,« siger hun.