Troels Lund klar til at bruge flere penge på udflytning

Udflytningen af Sikkerhedsstyrelsen i 2004 kostede kun det halve af, hvad der hidtil har været fremme, oplyste Erhvervsminister Troels Lund Poulsen på samråd. Resten af pengene blev brugt på fyrværkeriulykken i Seest.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen i samråd om udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først når der i løbet af første kvartal 2016 foreligger en plan for udflytning af 3900 statslige arbejdspladser fra de enkelte ministerier, kan regeringen danne sig et overblik over, hvor meget det kommer til at koste.

Det kom frem under et samråd i Folketingets udvalg landdistrikter og øer onsdag formiddag.

Flere politikere, organisationer og eksperter har kritiseret regeringen for ikke at sætte penge nok af til den historisk store udflytning, som næste år har fået en bevilling på 400 millioner kroner på finansloven.

Svenske og norske erfaringer tyder på, at den endelige regning kan blive op imod en million pr. arbejdsplads, mens regeringen foreløbigt kun budgetterer med hvad der svarer til 100.000 pr. arbejdsplads.

Men flere penge kan være på vej, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i det åbne samråd.

»Jeg kan ikke udelukke, at det kommer til at koste midler også i 2017. Det betyder ikke, at det kommer til at gøre det. Men det kan ikke udelukkes. Vi er jo ikke interesseret i, at udflytningen skal være så dyr som mulig,« sagde Troels Lund Poulsen.

Tidligere har en rapport bestilt af det daværende Velfærdsministerium vist, at udflytningen af Sikkerhedsstyrelsen til Esbjerg i 2004 kostede en halv million pr. arbejdsplads. Men Trols Lund Poulsen kunne på samrådet på baggrund af nye beregninger fortælle, at det kun drejer sig om det halve, som er brugt på »direkte flytningsudgifter.«

Af den særbevilling på 40 millioner, der blev afsat til udflytning af 80 medarbejdere, blev halvdelen af pengene brugt på ekstraudgifter i forbindelse med fyrværkeriulykken i Seest kort tid efter, oplyste Troels Lund Poulsen. Udvalget har nu bedt om at få de nye beregninger tilsendt.

Berlingske beskrev i mandags, hvordan prisen for at flytte de 392 medarbejdere fra NaturErhversstyrelsen til Sønderjylland, ifølge styrelsens eget skøn vil løbe op i 184 millioner kroner. Da man fra 2003 flyttede omkring 800 arbejdspladser ud fra Oslo, kostede det ifølge efterfølgende beregninger omkring 930.000 danske kr. pr. arbejdsplads.

I går kunne Helsingør dagblad fortælle at udflytning af otte medarbejdere fra København til Helsingør er beregnet til at koste i alt 75-80 millioner kroner. Det drejer sig om ansatte i Statens Værksteder for Kunst, som skal flytte til Kronborg, hvor der kræves en større ombygning. Også Augustenborg Slot i Sønderjylland skal ombygges for et trecifret millionsbeløb for at huse NaturErhvervsstyrelsen.

»Det er ingen tvivl om at udgifterne vil variere meget. Der er forskel på at flytte til Esbjerg og til Holbæk,« sagde Troels Lund Poulsen på samrådet og understregede, at det er op til hvert enkelt ministerium at sørge for at udgifterne ikke løber løbsk.

»Jeg er ikke overdommer,« sagde han.

Både Socialdemokraterne og Enhedslisten spurgte flere gange ind til hvor store de samlede udgifter ventes at blive, men Troels Lund Poulsen kunne ikke give noget svar endnu.

Ifølge DJØF-bladet blev daværende miljøminister Karen Ellemann (V) i 2010 i Folketinget spurgt, om hun ville flytte Kort & Matrikelstyrelsen – i dag Geodatastyrelsen – til Aalborg: Nej, svarede hun og begrundede det med, at det ville blive både dyrt og dårligt. Med henvisning til svenske erfaringer, ville det for de 311 årsværk i Kort & Matrikelstyrelsen i 2010 koste, hvad der svarer til 900.322 kr. pr. årsværk.

Geodatastyrelsen flytter nu med 96 medarbejdere til Aalborg.