Trods valget, der nærmer sig: Regeringens pensionsplan trækker ud

Partiledere mødes onsdag hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen for at nærme sig en aftale om tidligere tilbagetrækning. Alt tyder dog på, at en aftale lader vente på sig.

Det var oprindeligt Løkke-regeringens plan at lande en pensionsplan inden påske. Dette ser ikke ud til at lykkes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Regeringens bestræbelser på inden påske at lande en aftale om pension for nedslidte danskere ser ud til at lide skibbrud. Det erfarer Berlingske.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er onsdag morgen vært for det ottende officielle møde om en justering af den hidtidige seniorpensionsordning, som regeringen inviterede til i kølvandet på Socialdemokratiets udspil om en ret til tidligere tilbagetrækning for visse danskere.

Ud over repræsentanter for de tre regeringspartier vil partilederne for Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Radikale deltage.

Oprindeligt var det en erklæret målsætning, at forhandlingerne skulle være afsluttet inden påske. Efter alt at dømme står det imidlertid allerede nu klart, at en aftale først kan landes på den anden side af påske.

I politik kan intet udelukkes, men det vurderes som usandsynligt at nå frem til en løsning, idet man ikke er tæt på en egentlig aftaletekst, forlyder det.

S-formand Mette Frederiksen har sat dagsordenen med sit udspil om at udstyre visse nedslidte danskere med en rettighed til tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Mere præcist tre års tidligere pension, såfremt man har været på arbejdsmarkedet i mere end 40 år.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, præsenterer udspillet »De mest nedslidte fortjener også en værdig pension« tilbage i januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Siden er det blevet en heftig politisk diskussion, hvem og hvor mange danskere der kan forventes at få glæde af en sådan ordning for de tre milliarder kroner, som Socialdemokratiet vil sætte af til projektet.

Løkke har valgdato klar

Omvendt ønsker regeringen at justere og forbedre en eksisterende ordning om seniorførtidspension, som er blevet bredt kritiseret for ikke at fungere. En sådan pension skal dog ikke munde ud i en rettighed, mener regeringen, men derimod tildeles efter visitation.

Seniorførtidspensionen var en del af tilbagetrækningsreformen, som Lars Løkke Rasmussens daværende VK-regering aftalte med Dansk Folkeparti og de Radikale i 2011. Dengang skar man to år af efterlønnen og fremrykkede stigningen i pensionsalderen.

De første seks temamøder mundede ud i en lang række spørgsmål, som løbende er blevet besvaret, og på det seneste møde i sidste uge nåede man ifølge Berlingskes oplysninger ikke så langt som ventet.

»Der er både tale om en logistisk øvelse og en modningsproces,« hedder det.

Det er dog fortsat en vigtig og selvstændig pointe for regeringen at kunne præsentere en pensionsaftale, inden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskriver valg, fortælles det.

Af samme grund forventes en aftale at blive indgået kort efter påske. Det er dog usikkert, hvilke partier der ender med at være en del af en sådan aftale.

 

Lars Løkke Rasmussen fortalte i det norsk-svenske talkshow »Skavlan«, at han har lagt sig fast på en valgdato. Og har fortalt denne til én anden person.

»Sólrun ved det også. Måske vidste hun det før mig. Jeg ved det ikke. Jeg har talt med hende om det. Hun ved alt,« sagde statsministeren.

Folketingsvalget skal være afholdt senest 17. juni.