Trods spekulationer og en utilfreds minister fastslår EU-ekspert: »Der er intet underligt i, at Amsterdam vandt«

Mandag blev det afgjort. Amsterdam bliver i fremtiden hjemby for det Europæiske Lægemiddelagentur og dermed ikke København. Selvom det efterlod Anders Samuelsen (LA) utilfreds, er der intet mærkværdigt eller uretfærdigt i sagen, fastslår EU-ekspert.

En utilfreds Anders Samuelsen meddelte mandag, at Sverige har svigtet Danmark i kampen om det Europæiske Lægemiddelagentur. Fold sammen
Læs mere
Foto: LATVIAN FOREIGN MINISTRY / HANDO

Udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), kom mandag aften med en hård kritik af Sverige.

Faktisk den hårdeste kritik i EU-eksperts minde.

For i kapløbet om det Europæiske Lægemiddelagentur tabte Danmark til Holland, og en utilfreds Anders Samuelsen pegede hurtigt fingre af Sverige.

»Jeg er noget skuffet over svenskerne. De svigter på rigtig mange felter i dag,« sagde udenrigsministeren efter afgørelsen.

Det blev afgjort ved en hemmelig afstemning mellem de 27 medlemslande. Her fik København fem stemmer, mens Amsterdam fik ni og Milano fik 13. Hele postyret endte med en lodtrækning mellem Holland og Italien, der i tredje og sidste runde fik lige mange stemmer.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Ifølge Anders Samuelsen bærer Sverige altså en del af skylden for det københavnske nederlag, da nabolandets stemme, ifølge ministeren, gik til Milano. Selv med en stemme fra Sverige, var Danmark dog ikke gået videre.

Spørger man EU-professor ved Københavns Universitet, Marlene Wind, giver det mening at placere agenturet i Amsterdam.

»Der er intet underligt i, at Amsterdam vandt agenturet, og at det dermed placeres i et vesteuropæisk land. For den højteknologiske viden er koncentreret i vesten. Det tyder på, at medlemslandene har set på fagligheden og ikke taget hensyn til politik,« siger Marlene Wind.

Ikke vilkårligt

Danmark overhalede 13 andre lande i opløbet, men endte altså med en tredjeplads. København var også et godt bud, fastslår Marlene Wind.

Der kan kun spekuleres i, hvorfor medlemslandene ikke stemte dansk, mener hun, men afviser, at der skulle være tale om aftalt spil.

»Nogle korrespondenter har i medierne omtalt processen som en studehandel og et kræmmermarked. Det, mener jeg, simpelthen ikke er rigtig. Resultatet er udtryk for en effektivt og transparent beslutningsproces i EU, hvor det fra starten har været tydeligt for en hver, hvordan den her sag ville blive afgjort. Hvis agenturet var endt i et østeuropæisk land, ville jeg påstå, at der havde været tale om andre hensyn end det faglige. Men det er jo ikke tilfældet,« siger hun og bemærker:

»De to finalister, Holland og Italien, opfattes begge som kernelande i EU, hvilket nogle lande måske har set som en fordel.«

Myten om det nordiske sammenhold

Mandag aften var Anders Samuelsen ikke bleg for at fastslå, at Sverige havde svigtet det nordiske samarbejde.

Han fik hurtigt kritik fra forhenværende udenrigsminister Holger K. Nielsen, der på Twitter kaldte det »et tåbeligt angreb« og fra Socialdemokratiets Nick Hækkerup, som mente, at det var »tyndt at give svenskerne skylden.«

Men faktisk er der slet ikke noget nordisk samarbejde, mener Marlene Wind.

»Det er en myte, at de nordiske lande arbejder tæt sammen i EU. Der er ingen support for det argument. Rent statistisk, hvis vi kigger på alliancer i Rådet, viser intet, at skulle være et særligt samarbejde mellem de nordiske lande i forhold til deres stemmeafgivelser. Ikke mere end med Tyskland og Holland, som vi også stemmer meget sammen med,« siger hun.

Anders Samuelsens udmelding fik da også en kold modtagelse fra Sveriges Europaminister, Ann Linde (S).

»Han har jo ingen anelse om, hvad vi har stemt på, eftersom det er hemmeligt, så det kan han jo dårligt have en mening om,« sagde hun efter afstemningen.

Det populære agentur

Sammen med den Europæiske Bankmyndighed er den Europæiske Lægemiddelagentur på nuværende tidspunkt placeret i London. Men da briterne meldte Brexit, meldte de europæiske lande sig ind i konkurrencen, og Danmark har længe leflet for EU’s velvilje.

I foråret sendte danske aktører et brev til formændene for Kommissionen, Parlamentet og Rådet i EU. Her havde 40 organisationer med omtrent 40.000 medarbejdere skrevet under: Danmark ville være et godt værtsland.

At den Europæiske Bankmyndighed skal placeres i Paris har ikke skabt meget jammer, for lægemiddelagenturet er det mest eftertragtede. Ifølge regeringen ville agenturet have bidraget med 900 nye arbejdsplader og 35.000 årlige hotelovernatninger i København.

»Det er stort agentur - meget større end bankmyndigheden. Et sådan agentur vil kunne tiltrække forskere, overnattende gæster og booste økonomien. Det er et high-tech-område, som der er meget opmærksomhed omkring. Eftersom Danmark har en stor sektor på området i forvejen, er det klart, at vi gerne ville have det,« siger Marlene Wind.