Trods politiske enigheder: Radikale har ingen tillid til Lars Løkke

Weekendens mange udmeldinger har afsløret, at blokkene er i opbrud, men statsminister­kandidaterne er de samme.

»Vi har ikke tillid til, at Løkke kan bringe os i den rigtige retning i fremtiden,« lød det fra Sofie Carsten Nielsen, næstgruppeformand hos de Radikale. Foto: Kristoffer Juel Fold sammen
Læs mere

Det synes mere end almindeligt svært at få de politiske ender til at nå sammen for tiden, og spekulationer om et snarligt folketingsvalg florerer.

Mens DF-formand Kristian Thulesen Dahl har benyttet weekendens årsmøde til at lægge en skarp og ultimativ kant til Liberal Alliance, har han samtidig flirtet med Socialdemokraterne til stor ærgrelse for Venstre. Regeringspartiet har til gengæld for nylig mødt uventet klar opbakning til væsentlige dele af den fremlagte 2025-plan fra de Radikale, som omvendt synes længere og længere fra den normale alliancepartner S.

Trods de politiske enigheder har de Radikale dog fortsat ingen tillid til Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

»Vi går efter politisk indflydelse og samarbejder med dem, der vil,« siger gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen:

»Men vi har ikke tillid til, at Løkke kan bringe os i den rigtige retning i fremtiden.«

Socialdemokraterne har rykket sig

Forud for weekendens årsmøde opfordrede Thulesen Dahl i Berlingske til at aflive blå blok, som i hans øjne er »kunstig« og fortid. Han ser gerne et bredere formaliseret samarbejde med Socialdemokraterne, også efter et valg. Men ligesom de Radikale ikke vil pege på Lars Løkke Rasmussen, vil Dansk Folkeparti ikke pege på Mette Frederiksen som statsminister.

»Vi vil gerne have dem med i en aftale, som forpligter dem til den linje, de selv har lagt, og som er modsat den linje, de havde under Helle Thorning,« sagde Thulesen Dahl med slet skjult henvisning til, at Socialdemokraterne har flyttet sig under Mette Frederiksen.

S-formanden brugte tilsvarende rosende vendinger om Dansk Folkeparti, som hun selv havde mødt tidligere på ugen. Til Politiken fortalte hun, at S har »en stor fællesmængde« med DF, og at der er tale om et »spirende godt samarbejde«, mens »de Radikale distancerer sig fra os«.

De Radikales Sofie Carsten Nielsen mener, at hendes parti står præcis samme sted politisk, som da man dannede regering med S - og at det, som Kristian Thulesen Dahl siger det, er Socialdemokraterne, der har rykket sig.

LA-formand Anders Samuelsen anklager fra sin position Thulesen Dahl for at bane vejen for, at Danmark, som han udtrykker det, kastes i armene på Mette Frederiksen og Socialdemokraterne.