Trods nederlag: Lars Løkke Rasmussen er den mest magtfulde dansker

Berlingskes magtanalyse 2017 konkluderer, at statsminister Lars Løkke Rasmussen er den mest magtfulde dansker. Det sker, selv om statsministeren har lidt en række politiske nederlag.

Statsminister og formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, holde tale fredag d.16.06.2017 på hovedscenen på Folkemødet i Allinge på Bornholm. (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den mest magtfulde person i Danmark er ifølge Berlingskes magtanalyse 2017 statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Magtanalysen, som bliver udarbejdet en gang om året, baserer sig på et panel af erhvervsfolk, politikere, kommentatorer, redaktører og organisationsfolk. På en skala fra et til syv vurderer panelet, hvor magtfulde de enkelte kandidater er.

Analysens udfald er ikke overraskende mener Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, for selvføglelig er statsministeren den mest magtfulde person i landet.

»Og det har ret beset været tilfældet, siden vi afskaffede enevælden,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Den seneste tid har politiske kommentatorer dog vurderet, at det er Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der sidder med magten på Christiansborg. Årsagen til den analyse er, at statsminister Lars Løkke Rasmussen og resten af regeringen ikke har kunnet få støttepartiet til at bakke op om vigtige politiske udspil.

Seneste eksempel er regeringens ønske om at hæve pensionsalderen. Dansk Folkeparti gjorde det klart, at partiet ikke ville lægge stemmer til det politiske ønske, så Lars Løkke Rasmussen endte med at droppe planerne, hvilket skete på direkte TV.

Trods den parlamentariske hovedpine, som Dansk Folkeparti giver Lars Løkke Rasmussen, har partiet ifølge Berlingskes magtanalyse alligevel ikke formået at vriste magten ud af statsministerens hænder.

Således ligger Kristian Thulesen Dahl på en fjerdeplads, overgået af EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), som nummer to og Venstres finansminister, Kristian Jensen, som nummer tre på listen.

Analysen viser dermed også, at Lars Løkke Rasmussen er »bossen« i regeringen, selv om han til tider kan virke mere ramt af afmagt end af magt, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Thulesen er magtfuld, men hans rolle har i høj grad været begrænset til en nej-siger-rolle, og han er omgivet af megen afmagt, ligesom Løkke er. DF vil allerhelst lave politik med Venstre, men når Lars Løkke ikke vil lytte, så går Thulesen til Mette Frederiksen for at lægge pres på regeringen,« siger Thomas Larsen.

(Artiklen fortsætter under videoindslaget)

 

Statsministeren er den mest magtfulde

Også den tidligere spindoktor for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), Noa Redington, mener, at statsministeren til enhver tid er den mest magtfulde.

»Lars Løkke Rasmussen er den mest magtfulde person i Danmark i dag. Du kan ikke have et system, hvor statsministeren ikke er den mest magtfulde,« påpeger Noa Redington.

I 2014 var Helle Thorning-Schmidt ifølge magtanalysen kun den tredje mest magtfulde person. Hvordan forklarer du det?

»Jeg anser det for en form for voksenmobning, for selvfølgelig var hun den mest magtfulde. Det var hende, der satte gang i de beslutninger, der skulle træffes, hun udpegede ministre og tilrettelagde arbejdet. Og i sidste ende var hun den, der var ansvarlig over for vælgerne,« siger Noa Redington.

At Lars Løkke Rasmussen er mere magtfuld end Kristian Thulesen Dahl overrasker heller ikke spinddoktor for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, Michael Ulveman.

Han er dog ikke enig med Noa Redington i, at Helle Thorning-Schmidt var den mest magtfulde i SRSF-regeringen.

»Det var åbenlyst, at Margrethe Vestager dikterede den økonomiske politik. Det var det, fordi Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal var gået til valg på et helt andet økonomisk grundlag. Derfor var opfattelsen, at Margrethe Vestager var utrolig magtfuld. Og hvis ikke S og SF makkede ret under regeringsdannelsen, ville Vestager ikke være en del af regeringen,« siger Michael Ulveman.

Michael Ulveman var tæt på magten, da Anders Fogh Rasmussen var statsminister. Han mener, at Statsministeriet har en »kolossal magt«. Det skyldes blandt andet, at det er statsministeren, der sidder for bordenden i regeringens koordinationsudvalg. Her behandler de syv mest centrale ministre de store udspil og lovforslag.

Et lignende udvalg findes på embedsmandsniveau, og her er det Statsministeriets departementschef, der har det endelige ord.

Derfor er det da også interessant, at departementschef i Statsministeriet, Christian Kettel Thomsen, indtager magtanalysens femteplads, mener Michael Ulveman:

»Det understreger den magt, Statsministeriet har. Det er utroligt dygtige embedsmænd, der sidder der, og de har adgang til at diktere linjen og omsætte de politiske meldinger. Helt ud i de administrative led.«

Se hele listen over top 100 mest magtfulde personer i Danmark lige her.