Trods klokkeklar besked fra Brostrøm: Regeringen nøler på spørgsmål om »vidtgående magtbeføjelse«

Selv om regeringen afviser at tvangsvaccinere befolkningsgrupper mod corona, vil Socialdemokratiet ikke tage stilling til, om vidtgående beføjelse skal fjernes fra ny epidemilov. Lægeformand mener, at beføjelsen kan svække opbakningen til en ny vaccine. Sundhedsministeren vil heller ikke forholde sig direkte til spørgsmålet om tvangsvaccination i en ny epidemilov, men varsler ændringer i regeringens forslag.

Den nuværende epidemilov giver myndighederne mulighed for at iværksætte tvangsmæssig vaccination af nærmere bestemte risikogrupper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm faldt nærmest over i hinanden i deres iver efter at slå det fast én gang for alle:

Myndighederne vil på ingen som helst måde tvinge borgere til at lade sig vaccinere mod corona, når vaccinen kommer, lød den klokkeklare besked på torsdagens pressemøde, hvor myndighederne præsenterede deres foreløbige plan for udrulning af en ny vaccine.

»Tvangsvaccination har vi ikke haft i lang tid. Vi bruger det ikke, og det er et princip, som vi har stået i hævd på løbende,« lød det fra Søren Brostrøm, der understregede vigtigheden af at respektere de borgere, der eventuelt måtte fravælge vaccinen. Han blev straks bakket op af sundhedsministeren:

»Det er vigtigt for mig at slå fast, for jeg er sikker på, at der kan komme en vaccinemodstand, hvis man begynder at drøfte vaccinetvang på nogen som helst måde. Det er noget af det værste, der kan ske,« fastslog Magnus Heunicke med en overbevisende stemme.

Vil ikke love, bestemmelse pilles ud

I den gældende epidemilov, der snart skal revideres, har regeringen imidlertid stadig en beføjelse til at tvangsvaccinere bestemte grupper, og selv om både læger og flere partier i Folketinget opfordrer regeringen til at fjerne muligheden, vil Socialdemokratiet ikke love, at den vidtgående bestemmelse bliver pillet ud af en ny epidemilov.

»Jeg har ikke set det endelige forslag, men lige så snart regeringen er klar til at lægge det frem, vil de gøre det. Så det er svært for mig at tale om elementer om noget, der ikke eksisterer,« lyder det fra partiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff (S).

Regeringens seneste udkast til en ny epidemilov blev nemlig taget af bordet af statsminister Mette Frederiksen (S) selv, fordi den blev skarpt kritiseret af flere partier i Folketinget og særligt læger, der ville have fjernet muligheden for tvangsvaccination. Den mulighed forelå nemlig også i regeringens udkast til en epidemilov – dog i en mere begrænset form.

Derfor vil regeringen nu »starte forfra« med epidemiloven. Rasmus Horn Langhoff peger i den forbindelse på, at en ny epidemilov skal være langtidsholdbar. Derfor vil han ikke nødvendigvis afvise, at muligheden for tvangsvaccination bliver videreført:

»Epidemiloven skal forholde sig til meget andet end corona. Det er en epidemilov, der skulle kunne virke til en ny epidemi, der måske rammer os om ti eller 20 år,« lyder det fra ordføreren, der dog også gør en dyd ud af at understrege, at ingen borgere vil blive tvangsvaccineret mod coronavirus.

Klar opfordring

Den nuværende epidemilov blev udformet i forbindelse med nedlukningen i marts måned, hvor coronavirussen ramte det danske samfund. Loven har imidlertid en solnedgangsklausul, hvilket betyder, at den udløber i marts måned næste år.

Derfor skal Folketinget inden længe have en ny epidemilov på plads, og i den forbindelse opfordrer Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, på det kraftigste regeringen til at fjerne muligheden for tvangsvaccination.

»Det kan godt være, at regeringen ikke vil gøre brug af muligheden nu. Men bare det, at muligheden for tvang eksisterer, kan skade den aktuelle diskussion, fordi epidemiloven handler om en mere generel tilstand,« lyder det fra Anders Beich.

En ny måling, som er udarbejdet på Aarhus Universitet, viser, at hver femte dansker fortsat forholder sig skeptisk over for en vaccine mod coronavirus, selv om medicinalselskaber melder om positive resultater i disse dage.

Ifølge Anders Beich er det afgørende, at flere danskere ikke udvikler en yderligere skepsis over for myndighederne og en kommende vaccine, fordi det potentielt kan resultere i, at færre vil lade sig vaccinere.

»Jeg tror, at det efterhånden er gået op for Socialdemokratiet, at hele ideen om tvang og magtudøvelse i forbindelse med vaccination fører til mindre tilslutning. Man får generelt mistillid til en vaccine, når myndighederne blander magt og tvang ind i diskussionen,« vurderer han.

Men kan du slet ikke forestille dig en situation, hvor den her beføjelse rent faktisk er nødvendig at have?
»Nej, for hele pointen er, at vi slet ikke kan forestille os et scenarie, hvor vi får brug for det her vidtgående magtmiddel. For hvis dødeligheden af en helt ny virus virkelig blev så høj, at vi skulle til at overveje det, skulle folk nok få vaccinen af sig selv,« siger Anders Beich.

Varsler ændringer

Berlingske har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke, om muligheden for at udstede et påbud om vaccination over for visse grupper vil blive videreført i en ny epidemilov. Det vil han ikke forholde sig direkte til, men siger følgende:

»Jeg ser frem til at komme i gang med forhandlingerne med de politiske partier om en ny epidemilov. Regeringen ønsker en bred aftale om en fremtidssikret og robust epidemilov. Ingen regering efter os skal være nødsaget til at lave hastelove henover natten, hvis Danmark igen skulle komme til at opleve en ny omfattende epidemi. Der vil på den baggrund komme en række ændringer af lovforslaget, som jeg vil drøfte med partierne,« lyder det fra ministeren i et skriftligt svar.

Opdateret med svar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kl. 16.45