Trods advarsel: DF tror fortsat på grænsekontrollens skræmmeeffekt

Danmark vil få flere asylansøgere, hvis Folketinget indfører øget grænsekontrol sådan som DF ønsker, vurderer Dansk Told & Skatteforbund. Peter Skaarup tror stadig på skræmmeeffekten ved grænsekontrol.

Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af Dansk Folkepartis største ønsker er fortsat øget grænsekontrol. Også selvom Dansk Told & Skatteforbund nu advarer mod, at det vil føre til flere asylansøgere, fordi flere udlændinge vil blive standet ved grænserne.

»Der er ingen tvivl om, at hvis man her og nu øger grænsekontrollen, så vil man også fange flere menneskesmuglere og dermed også asylansøgere på vej ind i Danmark. Men meningen med grænsekontrollen er jo at skræmme de kriminelle væk, så jeg er sikker på, at man på sigt ville få færre asylansøgere til Danmark ved at indføre øget grænsekontrol,« siger partiets retsordfører, Peter Skaarup (DF).

Dansk Told & Skatteforbund henviser i Jyllands-Posten til erfaringerne fra 2011, da toldkontrollen under VK-regeringen med Dansk Folkeparti som drivkraft i fem måneder havde fået flere ansatte til at øge antallet af kontrollerne ved grænserne.

Det førte ifølge forbundets formand, Jørn Risen, til, at flere udlændinge blev standset ved grænserne. Flere af dem ville angiveligt være taget gennem Danmark for at søge asyl i Sverige.

Peter Skaarup erkender, at det ikke er alle udlændinge, der kommer til Danmark med kriminelle bagtanker, men at en del af dem er reelle flygtninge, der har brug for asyl.

»Det er klart, at der er nogen, der gør det (kommer som flygtninge, red.). Men jeg tror alligevel, at det vil få en dæmpende effekt på antallet af asylansøgere, at menneskesmuglerne finder ud af, at der er øget kontrol ved de danske grænser,« siger han.

Samtidig mener han ikke, at man kan bruge resultaterne fra den kortvarigt øgede kontrol i 2011 til at konkludere noget, fordi der er brug for en længerevarende kontrol for at kunne konkludere noget:

»Toldkontrollen skal sættes i værk fuldt ud i en længere periode, før vi kan se effekten. Det er klart, at man ikke kan måle en effekt af en massiv kontrol på så få måneder. Det kan vi først, når vi har en permanent situation.«