»Trepartsaftale er ingen mirakelkur«

Regeringen og arbejdsmarkedets parter blev sent i aftes enige om en model for, hvordan virksomheder kan ansætte flygtninge til en lavere løn. Men både FOA og forskningschef er skeptiske.

Ifølge aftalen skal virksomheder i en periode på to år kunne ansætte flygtninge til mindst 49 kroner i timen. Undervejs skal personen have op til 20 ugers uddannelse. Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix Fold sammen
Læs mere

En væsentlig barriere i forhold til at integrere flere indvandrere på det danske arbejdsmarked blev brudt ned sent torsdag aften. Det skete med en delaftale i trepartsforhandlingerne mellem regeringen, arbejdsgiverne og arbejdstagerne.

Færre end hver tredje flygtning kommer i arbejde efter tre integrationsprogrammer. Derfor enedes parterne blandt andet om en såkaldt IGU-uddannelse, som indebærer, at virksomheder i en periode på to år kan ansætte flygtninge til mindst 49 kroner timen. Undervejs skal den ansatte uddannes i op til 20 uger.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er »meget taknemmelig« for, at det er lykkedes parterne at lande en aftale.

»Det er meget værdifuldt for Danmark,« siger ministeren og forklarer:

»Vi har tidligere i Danmark – med stor fiasko – haft fokus på uddannelse og sprog med den konsekvens, at alt for mange aldrig er kommet i gang med selvforsørgelse eller er kommet i gang på arbejdsmarkedet. Det vender vi nu fuldstændigt om.«

Parterne stod stejlt

Allerede inden trepartsforhandlingerne blev indledt for en måned siden, havde parterne positioneret sig stejlt over for hinanden. Det skyldtes blandt andet, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kort efter sin tiltrædelse talte om nødvendigheden af lav løn for at få flere indvandrere i arbejde.

Omvendt har fagbevægelsen kategorisk afvist at acceptere en indslusningsløn med den begrundelse, at det vil føre til løntrykkeri og dermed ramme deres medlemmer.

LO-formand Lizette Risgaard afviser da også, at det bliver tilfældet med den indgåede delaftale.

»Der er ikke tale om en indslusningsløn, som man kan få i et ubestemt tidsrum. Det her er en uddannelse, som man kan dimittere fra, og blive meldt ind i en arbejdsløshedskasse efterfølgende,« siger LO-formanden.

DA-direktør Jacob Holbraad opfordrer sine medlemmer til at løfte opgaven med at integrere flere flygtninge på arbejdsmarkedet og skabe den fornødne volumen.

Frygt for gøgeunge-effekt

FOAs formand, Dennis Kristensen, er stærkt utilfreds med delaftalen, som i hans øjne overordnet set vil skade offentligt ansatte, fordi han er skeptisk over for, om virksomhederne vil ansætte de mange flygtninge, som kommer til Danmark.

»Det kan ende med, at vi ser flygtninge gå ind ad den ene dør, og ordinært offentligt ansatte blive presset ud af den anden dør,« siger FOA-formanden.

Økonomisk vismand og forskningsdirektør i SFI, Torben Tranæs, forstår godt, at parterne ikke har bundet sig op på et bestemt succeskriterium, eftersom man bevæger sig ind på ukendt territorium. Han vurderer dog, at aftalen i sig selv langt fra vil kunne indfri regeringens målsætninger.

»Det er et skridt i den rigtige retning at højne beskæftigelsen for den gruppe af mennesker, men der skal noget mere til, hvis man skal op i nærheden af en beskæftigelsesgrad på 50 procent efter få år,« siger Torben Tranæs.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har iscenesat trepartsforhandlingerne som et kernepunkt på sin politiske dagsorden. Dels skal resultatet rette op for årtiers fejlslagen integration på det danske arbejdsmarked. Dels skal det afdæmpe stødene fra flygtningestrømmen.