Tredje kandidat melder sig i SF-kampvalg

Lejre-borgmester Mette Touborg (SF) stiller sig »til rådighed« som ny næstformand for SF.

Mette Touborg er ny kandidat som SFs næstformand. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgmester i Lejre Mette Touborg (SF) melder sig som tredje navn i kampen om at blive SFs nye næstformand.

- Jeg bekræfter, at jeg stiller mig til rådighed, ja, siger hun, men stiller som krav at næstformandsposten kan kombineres med borgmesterposten i Lejre, som hun altså ikke vil opgive.

Desuden er Mette Touborgs kandidatur betinget af, at hun kan få næstformandsposten som en delt post med en anden næstformand.

Indtil videre har Mattias Tesfaye og Meta Fuglsang meldt sig som kandidater, men hvem af de to Mette Touborg helst vil dele posten med, vil hun ikke afsløre:

- De er begge to rigtig gode og har nogle kompetencer hver især. Jeg mener, at jeg kan supplere dem begge, og jeg har det sådan, at jeg vil kunne samarbejde med begge to, siger hun.

Den anden af hovedaktørerne, Mattias Tesfaye, vil gerne dele posten med Touborg. Han har tidligere gjort det klart, at han ønskede posten alene, men er nu åben over for at dele næstformandskabet:

- Jeg har sagt, og det står jeg fortsat ved, at alle løsninger, der kan skabe en bred samling omkring landsledelsen - det står jeg til rådighed for, siger Tesfaye.

Tror du, at Mette Touborg kan være med til at samle SF?

- Det er op landsledelsen. Det vigtigste er lige nu, at vi får afholdt vores landsmøde, og når der bliver valgt en ny landsledelse, så skal de nok få truffet den beslutning, der gør, at partiet kan blive samlet, siger han.

Ville du foretrække et næstformandskab sammen med Mette Touborg eller Meta Fuglsang?

- Jeg vil foretrække det, som en ny landsledelse kan skaffe opbakning omkring, siger han.

SF politiske ordfører Jesper Petersen kalder det et »luksusproblem« at have tre kandidater at vælge imellem, men vil ikke vurdere dem hver enkelt. På spørgsmålet om, hvorvidt Mette Touborg er SF-ledelsens foretrukne kandidat, svarer han:

- Jeg har godt set, der har været alle mulige rygter. Det vil jeg ikke kommentere på, jeg kan bare konstatere, at vi har tre kvalificerede kandidater.

Mette Touborg er datter af tidligere folketingsmedlem for SF Kristen Touborg. Hun blev Lejres borgmester ved kommunalvalget i 2009.

SF holder landsmøde i weekenden, hvor der skal vælges en landsledelse. Efterfølgende skal landsledelsen tage stilling til, hvem der skal være partiets næstformand. Partiformand Villy Søvndal (SF) ønsker ikke at kommentere kampen om næstformandsposten i sit parti.