Tre ubesvarede spørgsmål i lækage-sagen

I dag fortsætter lækage-sagen med forsvarsministeren i samråd. De centrale spørgsmål får vi dog næppe svar på.

Dybest set er hele sagen et stort ubesvaret spørgsmål.

Stod spindoktor Winther bag lækken? Hvordan kan filminstruktør Guldbrandsens advokat hævde, at have et "utvetydfigt" bevis i form af en lydoptagelse, hvor Winther ikke optræder?

I dag kører lækage-sagen videre. Forsvarsminister Søren Gade er i samråd i Folketinget, men det vil formentlig ikke gøre verden mere klog på en meget usædvanlig sag. Usædvanlig, fordi journalistikkens grundregel nummer et – aldrig afsløre dine kilder – er blevet brudt fra flere sider.

Hvem taler?

Hovedspørgsmålet er, hvem taler på den hemmelige lydoptagelse?

Vi ved nu, at det er en person, som var i telefonisk kontakt med Danmarks Radio 25. januar. Optagelsen bliver uden vedkommendes viden optaget. DR vælger selv ikke at lave journalistik på samtalen, fordi det vil afsløre kilden.

I stedet lander optagelsen hos Guldbrandsens advokat, Anders Nemeth, som 30. januar nævner, at han har en hemmelig optagelse, der "utvetydigt" beviser, at spindoktor Winther står bak lækken.

Hvem har svaret: Det kender en rækker personer i DR, Guldbrandsen og hans advoktat, Anders Nemeth. Alle er tavse som graven.

Hvad er "utvetydig"?

Når en advokat kalder noget for "utvetydig", som bør der ikke være alverden at rafle om. Det er der så alligevel kommet. DR afslørede – og det var inden, det blev afsløret, at optagelsen var lavet af DR selv – at Winther slet ikke optræder på båndet. Ergo er det anden håndsvidne. Er det nok, når Winther står anklaget for en forseelse med en strafferamme på op til 12 års fængsel? Ifølge professor i jura ved Københavns Universitet, Eva Smith, så svækker det sagen betydeligt.

Hvem har svaret: Det ligger igen hos DR, Guldbrandsen og hans advokat. Nemeth har efterfølgende udtalt, at "beviset er ikke svækket en millimeter."

Hvad er beviserne mod Winther?

Indtil videre ingen. Guldbrandsen hævder at have det, men vil ikke vise det. TV2s politiske reporter Kaare R. Schou har kun udtalt, at det var en medarbejder fra Forsvarsministeriet. Derudover har Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden, at han har talt med en tidligere ledende TV2- medarbejder, som ifølge chefredaktøren også har peget på Forsvarsministeriet. Vedkommende er ikke stået frem.

Tilbage er lydoptagelsen, som DR vel og mærke ikke ønsker bliver brugt i en eventuel retssag. Et åbent spørgsmål er, om Guldbrandsen kan tænkes at have andre beviser?

Hvem har svaret: Indtil videre består det i en optagelse, som DR ikke vil have bliver brugt og som Winther ikke optræder på.