Tre nordatlantiske mandater bliver røde og et bliver blåt

Grønland sender to røde mandater i Folketinget, mens Færøerne sender et blåt og et rødt mandat til Danmark.

Aaja Chemnitz Larsen, folketingskandidat for Inuit Ataqatigiit, afgiver sin stemme til Folketingsvalget, i Godthåbshallen i Nuuk. Hun er klar med krav om en artisk minister, hvis partiet ender med en afgørende stemme i de kommende regeringsforhandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Klindt Sølbeck

Hele Kongeriget har stemt.

Det gælder også Rigsfællesskabets allernordligste egne, hvor de grønlandske vælgere sender to røde mandater i Folketinget, mens vælgerne på Færøerne sender et blåt og et rødt mandat på Tinge.

Færøernes to mandater i Folketinget går til Socialdemokratiet samt det borgerlige parti Sambandspartiet. Grønlands to mandater går til venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) og socialdemokratiske Siumut.

De nordatlantiske mandater har før afgjort folketingsvalg. Det var lige ved at blive tilfældet i 2015, hvor alle fire nordatlantiske mandater blev røde, og hvor Lars Løkke Rasmussen kun lige nøjagtig hev sejren hjem med 90 mandater mod 89 mandater.

I år har Mette Frederiksens røde alliance dog vundet så overbevisende, at den ikke har brug for de nordatlantiske mandater til at sikre sig magten. Dermed får de nordatlantiske mandater formentlig også begrænset indflydelse i de kommende regeringsforhandlinger.

Flirtet med de arktiske vælgere

Begge statsministerkandidater har ellers bejlet aktivt til de nordatlantiske vælgere i løbet af valgkampen.

Helt usædvanligt fløj Lars Løkke Rasmussen fredag til Færøerne, hvor der var størst sandsynlighed for at hente blå mandater. Besøget var dog ikke lige populært blandt Lars Løkke Rasmussens politiske modstandere, som kritiserede den danske statsminister for at blande sig i færøsk politik.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen besøgte fredag Færøerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Mette Frederiksen har også rakt hånden ud til de nordlige vælgere. I et interview med det grønlandske medie KNR i april foreslog hun, at Grønland og Færøerne fremover skal have større udenrigspolitisk magt.

Tøvende støtte

De nordatlantiske partier har i denne valgkamp været usædvanligt tøvende med at tilslutte sig en af de to statsministerkandidater. Et træk, der kunne vise sig klogt, hvis valgresultatet var endt mere lige.

I Grønland ville fire ud af de fem partier, der reelt har haft en chance for at få et mandat, før valget ikke sige, hvem de pegede på som statsminister. Kun det socialdemokratiske Siumut meldte klart ud, at det støttede Mette Frederiksen. Det skriver Altinget.

På Færøerne meldte løsrivelsespartiet Tjódveldi, som normalt regnes som en del af rød blok, ud, at det var parat til at sælge sin stemme til gengæld for politiske krav. De to borgerlige partier på Færøerne sagde før valget, at de ville pege på Lars Løkke Rasmussen, mens det socialdemokratiske parti meldte ud, at det støttede Mette Frederiksen.